Новият посланик на САЩ за Русия Джон Хънтсман заяви, че основната му цел е „възстановяването на доверието между двете ядрени свръхдържави“, предава ТАСС, като посочва, че дипломатът е направил изявлението на церемония в американския щат Юта.

Възстановяването на териториалната цялост на Украйна и решаването на кризата около Северна Корея са ключови за подобряването на отношенията между Вашингтон и Москва, информира за събитието Асошиейтед прес. Агенцията цитира и изявлението на Хънтсман, че  „много хора в Съединените щати са убедени, че Русия иска да подкопае американската демокрация във връзка с разследванията за евентуална руска намеса в изборите през 2016 г.“

„Не трябва да си мисли, че подобряването на отношенията ще стане лесно или бързо. Но смятам, че с добра воля и от двете страни, ще можем да започнем ефективна съвместна работа по решаването на ключови проблема“, акцентира в своя материал ТАСС.

Бившият губернатор на Юта Хънтсман, цитиран от световните агенции, направи тези изявления, след като церемониално положи клетва за новия си пост пред настоящия губернатор на щата Гари Хърбърт. На церемонията присъстваха и сенаторът Орин Хеч, Мия Лъв, която е член на Камарата на представителите, и бащата на новия посланик, милиардерът индустриалец Джон Хънтсман Старши, информира АП.

В началото на октомври Хънтсман, който е бивш губернатор на Юта, заяви, че има намерение да работи за възстановяването на доверието между Москва и Вашингтон и за укрепването на двустранните отношения. „В качеството си на посланик на САЩ в Русия имам намерение да работя за възстановяването на доверието между нашите страни и укрепването на двустранните отношения, на основата на сътрудничество в общите интереси“, подчерта той. В коментар за назначението на дипломата, от Кремъл изразяват надежда, че той ще има принос за реставрацията на двустранните отношения „след щетите, които им нанесе Вашингтон“, пише ТАСС.

Руската държавна информационна агенция цитира и руския президент Путин,  който чрез говорителя на Кремъл заявява, че като президент на Русия „е последователен поддръжник на реанимацията“ на отношенията между Русия и САЩ. Президентът счита, че подобряването на двустранните отношения ще е от полза за целия свят, а не само за Москва и Вашингтон, отбелязва Песков.
Хънстман сменя Джон Тафт, който оглавяваше американското посолство в Русия от 2014 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук