Без признаването на независимостта на Косово не може да има нормализация на отношенията между двата народа и двете държави. Сърбия е длъжна да приеме действителността. Това послание отправи новоизбраният премиер на Косово Албин Курти.

Според него „Косово има открити въпроси със Сърбия, които трябва да бъдат решени чрез диалог, но не може да има напредък, ако няма напредък по въпроса за съдбата на безследно изчезналите лица в Косово“.

„Двустранните ни отношения ще се изграждат на равноправна основа. Евроинтеграцията е голямо предизвикателство, но ние нямаме алтернатива“, каза още новият премиер на Косово.

Той се обяви за засилване на връзките със съюзническите страни, особено с Албания и САЩ, както и увеличаване на ангажиментите за членство в НАТО и Европейския съюз.

Събранието на Косово гласува снощи с 67 гласа „за“, 30 „против“ и без въздържали се, лидерът на Движението „Самоопределение“ Албин Курти за нов министър-председател и прие предложението му за съставяне на ново правителство. Курти за втори път става премиер на Косово.

В обръщението си като премиер Курти очерта приоритетите в икономическото развитие, борбата с безработицата, борбата с пандемията, развитието на човешките права, укрепването на сигурността на държавата и правата на всички граждани, независимо от тяхната принадлежност. Той ще работи усилено за повишаване на качеството на образованието и за по-голяма социална справедливост. Курти обеща до края на годината да подсигури ваксини за 60 на сто от населението.

Кабинетът на Курти се състои от 18 члена, трима от които са вицепремиери: Бесник Бислими , отговарящ за европейската интеграция, развитие и диалог, Доника Грвала, отговаряща за външните работи и диаспората и Емилия Реджепи, отговаряща за правата на човека и малцинствата.

Курти съобщи, че осем от членовете на новия кабинет са членове на неговата партия „Самоопределение“, която спечели убедителна победа на предсрочните избори на 14 февруари, заедно с Демократически съюз на Косово на действащия председател на парламента Вьоса Османи с 50,27 % от гласовете и 58 места в 120-членното Събрание на Косово. Новият премиер подчерта, че една трета от членовете на неговото правителство са жени и две от тях са вицепремиери.

След гласуването на правителството, по време на първото обръщение на Курти като нов премиер на Косово, депутатите от опозицията напуснаха парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!