Лидерът на Сръбската прогресивна партия и премиер на Сърбия Александър Вучич спечели президентските избори още на първи тур. Данните са на „Ипсос” при 96% от преброените гласове.

Близо 55,2% от сърбите са подкрепили Вучич. На второ място е бившият омбудсман Саша Янкович с 16.1%. По време на кампанията, той обеща да възстанови достойнството на сръбските граждани и да върне смисъла на държавните институции. Трети е Лука Максимович, известен с псевдонима Любиша Прелетачевич-Белия с 9.4%. По време на предизборната си кампания, той осмя политиците, а псевдонимът му е подигравка с честите промени в партийната лоялност на политиците в ерата след Слободан Милошевич.

На изборите за президент на Сърбия участваха 11 кандидати, а избирателната активност надхвърли 55%.

Сегашният държавен глава Томислав Николич се отказа от битката за втори мандат след като не получи подкрепата от партията, която го издигна преди пет години – Сръбската прогресивна партия.

В първото си изявление Вучич благодари на всички, които са гласували за него и подчерта, че е получил с 12% повече гласове от всички негови опоненти събрани заедно.

„Особено искам да изразя благодарност на госпожа Ангела Меркел и на Владимир Путин за това, че имаха смелостта да водят преговори със Сърбия и с мен като министър-председател и по време на кампанията, въпреки че и на двамата им казах, че остават съответно 15 и 3 дни до настъпването на предизборната тишина”, каза Вучич.

Според него, новото правителство ще бъде сформирано до два месеца. Повечето наблюдатели в Белград смятат, че новият премиер на Сърбия ще бъде служебна фигура, напълно под контрола на Александър Вучич.

Анализаторите коментираха, че с победата си Вучич разширява влиянието си в управляващата Сръбска прогресивна партия, което го превръща в най-силният политик в страната, въпреки че президентският пост има символична власт.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!