Зимната пленарна сесия започна днес. В началото на заседанието бяха прочетени декларации от името на група. В тях се чуха много критики към правителството и управляващите. Едно обаче обедини всички – европейските избори. Очевидно, че предизборната кампания започна.

Опозиционната партия БСП поиска предсрочни избори, а ДПС разкритикува икономическа политика.

парламент, заседание

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче не изглеждаше притеснен. Напротив, той направи заявка за победа на европейските избори и изрази надежда, че партията му, доказала се, по думите му, като най-европейската, ще спечели шест мандата за ЕП.

От името на малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти” се изказа Волен Сидеров, който за пореден път зае антиевропейска позиция.

ГЕРБ

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията му си поставя за цел да има шестима или повече депутати в следващия европарламент.

Той подчерта, че основният акцент през настоящата година ще падне върху двата вида избори, включени в политическия календар – за европейски парламент и местна власт.

„Това гарантира интензивен политически дебат, който би трябвало да стимулира законодателната активност на българския парламент и работата на всички държавни институции. Много ми се иска през идните месеци прагматизмът в тази зала да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията“, призова Цветанов.

Цветан Цветанов
на снимката: председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов

И добави:

„Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон, защото според немалко българи подобен патос е дълбоко неискрен и непродуктивен“.

Той заяви, че най-голямата гордост за него е, че ГЕРБ се възприема като най-европейската партия у нас.

парламент, заседание

„На този фон изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота като премерване на силите между БСП и ГЕРБ, както и като оценка на управлението на ГЕРБ“, каза още Цветанов.

Лидерът на парламентарната група припомни, че в момента ГЕРБ управлява 110 общини с население над 5.5 млн. жители.

БСП

От своя стана лидерът на социалистите каза:

„За нас 2019 ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа. Нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика – и това само за първите 10 дни на 2019 г.”

Корнелия Нинова
на снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

И добави:

„Увеличението на ток, вода, газ и парно изправят хиляди семейства пред невъзможност да оцелеят през зимата. Стигна се до там във Велико Търново българи да се отказват от топлата вода като услуга, просто защото не могат да си я платят”.

Корнелия Нинова каза още, че през миналата година няколко строителни фирми са получили подарък в размер на 1,35 милиарда лева в обществени поръчки.

„Тези пари се раздадоха извън закона, извън правилата, без обществени поръчки, при това на някои фирми, срещу които текат разследвания за злоупотреба със средства. Тези фирми организираха протеста срещу БСП за съмнения за корупция при строителството на магистралите”, каза лидерът на социалистите.

Тя нападна управляващите и по линията на електронните винетки.

„Светът и Европа разполагат вече с изкуствен интелект, правителството на Борисов не може да въведе електронна винетка. Вкарахте страната и в международен скандал”, подчерта Нинова.

Тя за пореден път заяви, че този парламент е с изчерпано доверие и възможности, и поиска предсрочни избори.

АТАКА

„ЕС е конструиран неправилно, той трябва да бъде съюз на отечествата”, заяви в своята реч лидерът на „Атака” и председател на ПГ на „Обединени патриоти” Волен Сидеров.

„Годината, в която влизаме, ще бъде историческа за Европа. Това не е клише, а истина. Това ще бъде година на разместване на пластовете. Европа трябва да реши каква ще бъде“, подчерта Сидеров.

Волен Сидеров
на снимката: лидерът на „Атака“ Волен Сидеров

Според него лидерите на най-големите европейски държави са се провалили в своята политика спрямо миграцията на Стария континент, а причината за това е „прекаленият либерализъм“.

„През тази година в Европа ще стане сблъсък и той няма да бъде между т. нар. ляво и дясно. Това ще е сблъсък глобализъм – антиглобализъм“, смята Сидеров.

В изказването си лидерът на „Атака“ подчерта още, че в Европа на преден план ще излязат такива политически формации и сили, които не са членове на сегашните алианси.

парламент, заседание

Според него сегашното политическо съсловие трябва да посочи накъде ще въври страната ни, най-вече на предстоящите през настоящите през тази година избори – за европейски парламент и местна власт.

„Дали отново България ще прати в ЕП 17 души, от които само 1-2 да застават на ясни позиции, а другите да са съгласни с всичко, което им се налага? Дали това ще направи българският народ или този път ще се замисли?“, попита още Сидеров и подчерта, че сблъсъкът на ценности през 2019 г. ще бъде решаващ за развитието на Европа.

ДПС

От името на ДПС се изказа председателя Мустафа Карадайъ:

„Според нас, управлението на страната през 2018 г. с три думи – скандали, пропуснато време.”

Той добави:

„Със скандали започна годината, със скандали завърши. Политически – в голямата и малката коалиции в страната и чужбина. Политически, морални. Примери много. Изминалата година е изгубено политическо време за България. Управляващите казват, че има икономически постижения, както чухме. Това са аргументи, че трябва да продължат да управляват страната по същия начин. Фактите показват обаче – загубена година”.

Мустафа Карадайъ
на снимката: лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

Според него икономическият ръст с 3,5% е крайно недостатъчен.

„Такъв растеж обрича и следващото поколение да остане най-бедно в Европа”, смята лидерът на ДПС.

И добави:

„През 2018 г. най-голям инвеститор в страната са българските граждани, които работят извън страната”.

По думите растеж, обоснован на потреблението, без инвестиции винаги дава един икономически ефект – инфлация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!