Патрик Шанахан
на снимката: Патрик Шанахан

Патрик Шанахан, действащият американски секретар по отбраната, започна първия си пълен ден в ръководството на Пентагона, заявявайки пред колегите си, че вижда Китай като ключов приоритет.

Шанахан, който зае поста на 1 януари, след като Джим Матис подаде оставка на фона на несъгласията с президента Доналд Тръмп, каза на ключовите служители от Министерството на отбраната да се съсредоточат върху Националната стратегия за отбрана – очертаваща нова ера в „състезанието с великите сили“ Русия Китай.

„Съсредоточавайки се върху текущите операции, не трябва да забравяте: Китай, Китай, Китай“, каза Шанахан на служителите си.

САЩ обвиняват Пекин за продължаващия модел на военен и икономически шпионаж и критикуват амбициозната китайска търговска и инфраструктурна инициатива „Пояс и път“ като форма на икономическа принуда.

„През 2019 г. Националната стратегия за отбрана остава наше ръководство. Военната сила на Америка остава нашият фокус“, каза Шанахан в новогодишното съобщение в Туитър.

Представителят на отбраната заяви, че по-късно днес Шанахан ще присъства на заседание на кабинета на Тръмп, първото за 2019 година.

Малко известен извън бизнеса и вашингтонските кръгове, Шанахан стъпва на световната сцена във време на бурни промени и непредсказуеми външни политически ходове на Тръмп.

Шанахан не е служил в армията, но работи от юли 2017 г. като заместник-секретар на отбраната. Преди това той е прекарал повече от 30 години в „Боинг“.

Шанахан съобщи, че контролиращия Пентагона Дейвид Норкуист ще изпълнява функциите на заместник-секретар по отбраната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!