Европейски парламент, азбучен

Новият крайнодесен съюз в Европейския парламент „Патриоти за Европа“, чието начало беше поставено преди седмица от унгарския премиер Виктор Орбан, вече включва достатъчно партии, за да получи статут на група, съобщи БТА.

През последните два дни нидерландската Партия на свободата, белгийският „Фламандски Интерес“ и Датската народна партия обявиха намерението си да се присъединят.

Това означава, че в „Патриоти за Европа“ вече са представени седем държави – важно условие, за да се образува парламентарната група в законодателния орган на Европейския съюз.

Според правилника на ЕП, освен че трябва да представлява четвърт от страните членки на ЕС, политическата група трябва да има поне 23 европейски депутати. На една партия не е разрешено да членува в повече от една група.

Партията на Орбан ФИДЕС, австрийската крайнодясна Партия на свободата и чешкото Движение на недоволните граждани бяха първите членове на „Патриоти за Европа“, когато за първи път обединението беше обявено. По-късно към него се присъединиха испанската партия „Вокс“ и португалската „Шега“.

Манифестът на групата има крайнодесен фокус върху запазването на националния суверенитет в Европейския съюз, борбата срещу нелегалната миграция и отслабване на приетите от ЕС мерките за борба срещу климатичните промени.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук