В индустриална ферма в шуменското село Никола Козлево е открито ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС), това установиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 24 000 животни. Положителният резултат от пробите е потвърден в късния следобед в петък от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Всички прасета в индустриалната ферма в Никола Козлево  ще бъдат умъртвени по хуманен начин, това реши днес на извънредното  заседание Областната епизоотична комисия, председателствана от Петко Шаренков, заместник- областен управител на Шумен.

Определена е и трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили, общ. Никола Козлево, област Шумен. А също и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: гр. Никола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски в община Н. Козлево, и с. Писарево, общ. Нови пазар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!