Новото антикорупционно звено няма да разглежда анонимни сигнали. Това решиха окончателно депутатите по време на гласуването на новия Закон за противодействие на корупцията по високите етажи на властта.

Всеки, който разполага с данни на корупция или конфликт на интереси за лица, заемащи публични държавни длъжности, ще може да подаде сигнал.

Депутатите решиха, че за сигнал ще се счита и публикация в медиите.

Когато става въпрос за съдия, прокурор или следовател данните ще се изпращат за проверка от Инспектората към Висшия съдебен съвет.

При окончателното гласуване в пленарната зала народните представители подкрепиха предложението на „Обединените патриоти“ за отпадане на защитата на лицата, които подават сигналите за корупция.

Парламентът реши още да се осъществява парламентарен контрол върху дейността на антикорупционното звено.

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество ежегодно до 31 март ще представя доклад пред народните представители.

Той ще се представя и на президента, и Министерския съвет и ще се публикува на интернет страницата на комисията. Членовете на звеното ще са длъжни да се явят в парламента по покана на депутатите.

Малко по-рано държавният глава Румен Радев обяви, че ще наложи вето на Антикорупционния закон.

Подробностите може да прочетете тук:

https://debati.bg/rumen-radev-shte-nalozhi-veto-na-antikoruptsionnia-zakon/

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!