парламентът, народно събрание
Снимка: БТА

Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). За повторното приемане на измененията гласува един депутат „за“, 51 бяха „против“, 134 – „въздържал се“.

На 1 февруари депутатите приеха окончателно промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, създадени с измененията в Конституцията, ще продължи да работи сега действащият ВСС и Пленум.

Според приетите тогава текстове до избирането на ВСС и Висш прокурорски съвет, настоящият ВСС продължава да упражнява правомощията си съгласно действащото законодателство, при спазване ограниченията, предвидени в разпоредбите от Закона за изменение и допълнение, чрез Пленум, съдийска и прокурорска колегия. Текстовете предвиждаха още главният прокурор и заместниците му да запазят правомощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане промените в НПК на 12 февруари. В мотивите си държавният глава припомня, че с последните изменения и допълнения в основния закон Висшият съдебен съвет бе реорганизиран чрез разделянето му на два съвета – съдийски и прокурорски, а правомощията на главния прокурор и на прокуратурата бяха силно редуцирани.

Ден по-рано правната комисия в парламента прие ветото на президента във връзка с възстановяването на правомощията на ВСС и главния прокурор.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук