въпроси

НС няма да излиза с обща декларация по случая „Скрипал“. Това решиха лидерите на групи след кратко заседание на председателски съвет.

„Не постигнахме съгласие за обща декларация, за което съжалявам. И националният интерес, и интересът на Европа изискваше българският парламент да има такава“, каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя уточни, че на съвета ГЕРБ в лицето на Цветан Цветанов са възразили срещу декларацията.

Нинова поздрави Борисов за решението да се изчакат доказателствата, фактите и да не се експулсират руски дипломати, както и да не се отзовават наши.

Корнелия Нинова коментира още, че страната ни има нужда от истината и доказателства по случая „Скрипал“.

„Надяваме се като председател на Съвета на ЕС, България да поеме това посредничество и да бъде мост между Европа и Русия в името на мира и спокойствието на всички народи в Европа“, допълни лидерът на БСП.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе категоричен, че няма абсолютно никакви съмнения във фактите, с които Великобритания разполага, и с това, което те казват и отстояват.

Той коментира, че към настоящия момент със заявената позиция на министър-председателя не се налага излизането с декларация от парламента.

„Днешното решение на министър-председателя е на база проведения Съвет за сигурност. Информацията, която са обсъждали, не е достояние за народните представители. На БСП им хареса само позицията на премиера, че към настоящия момент няма да се гонят дипломати от България“, заяви Цветанов.

На председателския съвет той прочел основните акценти от решението на Съвета, а БСП не били много дружелюбни това да намери място в декларацията.

Единственото, за което изразиха пълното си задоволство и подкрепиха премиера е за това, че няма да гоним руски дипломати, каза още Цветанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!