Народното събрание ще обсъди окончателните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, които предвиждат въвеждане на облекчен режим при изграждане на обекти за производство на ток от ВЕИ за собствено ползване в урбанизирани територии, съобщава БНР.

Промените, внесени от ПП, БСП и ИТН, предвиждат бърза процедура за изграждане на малки ВЕИ станции върху покривни и фасадни конструкции на сгради за собствени нужди с до 5 мегавата мощности, като ще се изисква само уведомителен режим.

Облекчената процедура ще е възможна само ако не се налага присъединяването на обектите към енергийната система и ако произведената електроенергия не трябва да се изкупува от мрежовите оператори.

Управляващите мотивират законодателните промени като бърза мярка, с която всяко едно предприятие ще може да намали сметките си за ток.

В дневния ред на депутатите е и второ четене на промените в закона за насърчаването на заетостта, внесени от ГЕРБ, с които се предвижда създаване на електронен регистър на хората в трудоспособна възраст, които нито учат, нито работят.

Между двете четения на законопроекта управляващите са внесли свои предложения, които предвиждат улесняване на достъпа до пазара на труда на граждани със статут на предоставена временна закрила.

С измененията се предлага облекчаване на реда за регистриране на бежанците като търсещи работа, без да е необходимо, при удостоверяване на настоящия си адрес пред структурите на Агенцията по заетостта, да се провежда задължителна административна процедура по закона за гражданската регистрация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук