Народно събрание

Народното събрание ще продължи с обсъждането на второ гласуване на промените в Изборния кодекс. Това предвижда точка първа от програмата за работа на депутатите в четвъртък. До този момент – след две пленарни заседания, едното продължило повече от 15 часа – до полунощ, депутатите са гласували единствено заглавието.

В петък миналата седмица повече от 11 часа депутатите дебатираха първите 16 параграфа на законопроекта, докладвани от Комисията по правни въпроси.

Законопроектът, който депутатите обсъждат на второ четене, е общ и в него са включени промените, предложени от „БСП за България“, с които се дава възможност за избор в секциите с над 300 избиратели между гласуване с машина или с хартиена бюлетина и тези на „Демократична България“ (ДБ) за въвеждане на преброителни центрове.

Миналата седмица парламентарните групи на „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ се обявиха „против“ разглеждането на промените в Изборния кодекс. Те настояха временна комисия да обсъжда всички възможни изменения, а действията на ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“ в подкрепа на хартиената бюлетина, определиха като действия на „хартиена коалиция“.

От ГЕРБ-СДС първо предложиха промени, най-вече свързани с избирателния район „Чужбина“, но още в началото на разглеждането на второ четене въпросните изменения бяха оттеглени от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Това стана след среща на парламентарната група с лидера на партията Бойко Борисов. Поводът за нея бе огромното недоволство от среднощното заседание на Комисията по правни въпроси, което продължи повече от 18 часа.

Освен измененията в ИК, депутатите следва да обсъдят и проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.

Проектът е внесен от депутата от БСП Драгомир Стойнев. В него се предвижда компенсация при праг от 200 лева за мегаватчас.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук