Христо Иванов, плаж
Един от гардовете на плажа избутва Христо Иванов

След днешния екшън на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и двама негови съпартийци, които бяха избутани обратно в морето от гардове при опит да стигнат по вода на малък плаж, който би трябвало да е обществено достъпен, тъй като е държавна собственост, остро възникна въпросът дали въпросните охранители са членове на НСО. Смята се, че службата от известно време е поела охраната на сигурността на Ахмед Доган, чиято лятна резиденция е въпросният имот.

НСО обеща да публикува позиция по случая и го направи, но в нея няма категорично становище, че охранителите не са нейни служители, а се подчертава само, че имотът не е неин обект, съобщава бТВ, която публикува и краткото съобщение от охранителната служба

От НСО уточнават, че обектите под тяхна опека са уточнени в Параграф 1 от допълнителните разпоредби към правилника за прилагане на Закона за НСО. Ето извадката от съответното място в правилника:

Обектите, охранявани за сметка на НСО са в т.4.

Останалите места на охрана не са публично достояние и зависят от местонахождението на охранявани лица.

Позицията на службата засили коментарите, че ако гардовете са нейни служители, то материалът на Христо Иванов съдържа данни за няколко техни нарушения.

Впоследствие обаче на запитване на „Сега“ от НСО са отрекли във видеото да става дума за техни хора. Според изданието пиарът на службата е бил категоричен, че те не са техни служители. Това е и основанието на НСО да заяви, че няма нужда да се прави проверка на случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!