Националният съвет за тристранно сътрудничество не прие социални предложения на БСП.

На заседанието днес бяха обсъдени предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за семейни помощи за деца, внесени от левицата.

Вносителите предлагат пенсиите за трудова дейност, които са отпуснати до 31 декември 2016 г., да се преизчисляват от 1 септември 2019 г. като индивидуалният коефициент за съответният човек се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2015 г.

Тристранният съвет обсъди промените в Закона за семейни помощи за деца, внесени също от БСП.

Социалните партньори, с изключение на КТ „Подкрепа“, не подкрепиха предлаганите изменения. От КТ „Подкрепа“ не са съгласни, че предлаганата еднократна помощ за раждане е обвързана с осигуровките.

БСП поиска да се предлага еднократната помощ за второ и трето дете да бъде в размер на 10 минимални заплати, ако двамата родители са осигурени 24 месеца преди раждането на детето.

Другото предложение предвижда помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за първокласници, но и за децата от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. В момента помощта за първокласник е 250 лв.

В дневния ред на заседанието бяха направени предложения за промени в Закона за българските лични документи, внесени от Юлиян Ангелов и група народни представители на ВМРО.

Вносителите на законопроекта предлагат издаването на лични документи за гражданите с български произход, живеещи извън България, които да важат само за територията на страната. Целта е да се реши въпросът с липсата на работна ръка и да се преодолеят проблемите с демографската криза.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!