комисии

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе заседание днес в Министерския съвет. На него бе разгледан проект на постановление за определяне размера на линията на бедност за страната за 2023 г.

Линията на бедност в България ще бъде 504 лева през 2023 година, вместо досегашните 413 лева – това предвижда проекта на правителственото постановление, което ще бъде обсъждано.

Официалната линия на бедност се определя по специална методика, като след многократни изменения в нея се използват данните от изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот“ за предходната година.

Предложената от правителството стойност от 504 лева за 2023 година компенсира изоставането на националната линия на бедност спрямо това изследване, се посочва в мотивите на социалното министерство. Нарастването е с 22 процента или 91 лева спрямо сегашната и това е най-големият ръст за последните десет години.

„Това увеличение е най-голямото увеличение, правено до момента, и е съобразено именно с данните на Евростат. Определянето на линията на бедност на базата на това изследване на доходите ще окаже отражение и върху финансовата подкрепа за хората с увреждания, като по Закона за хората с увреждания, всички лица, които са със степен на увреждане над 50%, а те възлизат на над 670 хиляди души, ще получат финансова подкрепа на базата на линия на бедност в съответното процентно отношение по начина, по който е регламентирано в закона“, подчерта заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска.

Бизнесът одобри предложението на правителството. КНСБ се обяви против, и настоява линията на бедност да бъде 541 лева, като се отчете инфлацията. Синдикалистите настояват да има промени в методиката, като основният им аргумент е свързан с искане за корекции в нея заради високата инфлация и енергийната бедност.

Социалните партньори разискваха и по изменения в две наредби – за работното време, почивките и отпуските, и за обезщетенията и помощите от държавното обществено осигуряване.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук