руска пропаганда - путин
Снимка: БГНЕС

В събота в центъра на Прага се събраха около 70 000 протестиращи от крайната десница и крайната левица срещу чешкото правителство. Някои от групите, представени на демонстрацията, бяха популистката антимигрантска партия „Свобода и пряка демокрация“ и Комунистическата партия.

Протестът, наречен „Чешката република на първо място“, акцентира върху растящата инфлация, подхранвана от повишаването на цените на енергията, ваксините срещу COVID-19 и имигрантите. Демонстрантите се обявиха и срещу НАТО и ЕС.

Протестиращите поискаха оставката на сегашното коалиционно правителство, ръководено от консервативния министър-председател Петър Фиала, което встъпи в длъжност през декември миналата година.

Организаторите на демонстрацията заявиха, че Чешката република трябва да бъде военно неутрална и да осигури преки договори с доставчиците на газ, включително с Русия. Явно и в Чехия, както у нас съществува неразбиране – или отричане, на очевидните факти: че Русия спира газа на държавите и провежда енергиен шантаж, което я прави напълно нерационален доставчик.

Протестът на Вацлавския площад в центъра на града се проведе ден, след като правителството оцеля след вот на недоверие на фона на твърденията на опозицията за бездействие срещу инфлацията и цените на енергията.

Гласуването показа как енергийната криза в Европа подхранва политическата нестабилност, тъй като нарастващите цени на електроенергията подхранват инфлацията, която вече е на невиждани от три десетилетия нива.

Фиала предупреждава за руската пропаганда

Петр Фиала, който оглавява дясноцентристката петпартийна управляваща коалиция, заяви, че протестиращите не държат на интересите на страната.

„Протестът на Вацлавския площад беше свикан от сили, които са проруски настроени, близки са до крайни позиции и са против интересите на Чешката република“, каза Фиала. „Ясно е, че руската пропаганда и дезинформационни кампании присъстват на наша територия и някои хора просто ги слушат.“

Чешкото правителство планира да свика извънредна среща на страните от ЕС през следващата седмица, за да намери общ подход за справяне с енергийната криза.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук