Медиите „Пик” и „Блиц”, за които се предполага, че близки на депутата от ДПС Делян Пеевски попадат в класацията на европейската платформа EU East StratCom Task Force към Европейската служба за външна дейност, за разпространяване на прокремълска пропаганда.

Другите медии от България, обвинявани в разпространение на подобни новини са Cross, The Bulgarian Times, Bradva, „19 минути“ и Партия „Кой“.

Screen-Shot-2017-09-12-at-9.08.36-AM-640x407

„Французите искат Путин за президент“ и „Как паразитите превземат Запада“ (за кмета на Лондон Садик Хан, който е от пакистански произход) – такива заглавия излизат в българските сайтове „Пик“ и The Bulgarian Times.

m,fmdhdkod

„Страна членка на НАТО отказва да стреля по руска цел“ пък е актуално заглавие отпреди дни в чешки сайт, който твърди, че български войници и техни командири били отказали да стрелят по цел, обозначена с цветове от знамето на Руската федерация, по време на учението „Нобъл Джъмп 2017“.

Към този момент, информацията не е официално потвърдена.

Базата данни, която регистрира и оборва повече от 3000 случая на фалшиви новини и пропаганда на 18 езика по проекта на Европейската служба за външна дейност, от днес е с обновен сайт.

Малко след пускането му обаче сайтът й EUvsDisinfo се срина.

 

„Само няколко часа след началото на кампанията сайтът ни се срина. Извиняваме се за това и се опитваме да решим проблема възможно най-бързо“, пише в Туитър организацията.

Базата данни позволява търсенето на дезинформация по конкретни случаи, държави и езици, като освен представените от Кремъл истории можете да видите и истинските факти.

Целта на проекта е потребителите и медиите лесно да се ориентират коя новина е истинска и коя не.

Кампанията е продължение на борбата на Европейската служба за външна дейност с руската хибридна война и част от проекта Disinformation Review, който от 2015 г. всяка седмица анализира и оборва фалшиви новини, обслужващи интересите на Кремъл.

„Обзор на дезинформацията” пък е друг проект на ЕК за борба с хибридната пропаганда. Той бе създаден през 2015-та и цели да изобличава фалшивите новини и пропагандата.

пропаганда

Справочник на дезинформацията (The Disinformation Digest) анализира как прокремълските руски медии виждат света и какво казват независимите руски източници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!