матурите

Няма да се отменя националното външно оценяване след 10 клас, обяви служебният заместник-министър на образованието Мария Гайдарова.

Обсъжда се възможността за допълнителни дати за външно оценяване след 7 клас за болни ученици, които не могат да се явят на редовните дати. Учениците под карантина, на които предстоят външни оценявания и матури, няма да се налага да правят PCR тест преди изпитите.

Националното външно оценяване след 10 клас е задължително по закон, а отмяната му може да стане само с решение на Народното събрание, което в момента няма как да се случи, тъй като няма действащ парламент. Това заяви Гайдарова по повод искания на ученици и родители оценяването да бъде отменено заради онлайн обучението и по повод планиран протест на родители срещу него утре пред просветното министерство.

„Националното външно оценява в 10 клас ще се проведе по начина и по формата, както е обявено. Учебният материал е преподаден, така че нямаме основание да имаме и отпадане на определени теми“, посочи тя.

Дискутира се и възможността за втори дати за НВО след 7 клас за болни ученици, които не могат да се явят на тях, съобщи още служебният заместник-министър:

„На следващ етап ще дадем отговори на този въпрос“.

Предстоят разговори със служебния здравен министър по повод искане на Съвета на ректорите ръководствата на висшите училища да имат право сами да решават дали всички студенти да се върнат в аудиториите. По този начин ще бъдат възстановени всички лекции и упражнения, където това е необходимо и възможно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!