Управляващите оттеглят спорните поправки в Закона за опазване на земеделските земи. Те предвиждаха да се удължи срокът за строителство върху земеделска земя с променен статут на неземеделска, включително и по Черноморието с три години от 6 на 9. Така, ако до 23 май т.г. върху земя с променен статут на неземеделска, строителството не е започнало, то автоматично теренът връща режима си на земеделска земя.

Спорните текстове бяха внесени от Обединените патриоти и ГЕРБ, и още в края на миналата седмица бяха одобрени с пълно единодушие от всички членове в ресорната земеделска комисия. Законопроектът трябваше да се гледа утре в пленарна зала, но заради протести вносителите се отказаха от него.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза в парламента, че „решението е взето след координация и взаимни разговори, които бяха водени между ГЕРБ и Обединените патриоти, които са основен вносител на промените”. В отговор на упреците на БСП, Цветанов припомни, че до 2011 г. такива срокове изобщо не е имало. Според председателя на Земеделската парламентарна комисия Десислава Танева от ГЕРБ, „създадената представа, че законопроектът за промени в Закона за опазване на земеделските земи обслужва големи инвеститори по българското Черноморие, не отговаря на истината. И заради тази представа ГЕРБ оттеглят подкрепата си към законопроекта”.

Оттеглените промени обаче засягат единствено земите, които в момента са с променен статут на неземеделски и върху тях не е започнало строителство. Т.е. след изтичането на 6-годинишния период, записан в чл. 24, ал. 5 т. 3 и чл. 35, т. 4 от закона, собствениците на земите, могат да кандидатстват отново за разрешително за промяна на статута им. И в момента, по сега действащия Закон за опазване на земеделските земи собствениците могат да поискат промяна на статута на земеделските терени.

От БСП и „Воля”, които на 11 май подкрепиха предложените промени в Комисията по земеделие и храни, днес видяха в гласуваните от тях самите текстове, лобизъм и защита на инвеститорски интереси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук