Три палатки с комунисти пазят шмайзера на МОЧА
МОЧА, палатки, шатри. Снимка: БТА

Отказът да се премахне МОЧА по бюрократични съображения ще намали съществено и без това невисоката подкрепа за настоящето правителство. Има няколко важни символни акта, които биха били свидетелство за искрени реформистки намерения и за все пак наличен реформистки потенциал.

Премахването на МОЧА е първия сред тях. Следват категоричната отмяна на концесията за Росенец (възстановяване контрола на българската държава) и сбогуването с „Лукойл“ в недългосрочна перспектива, утвърждаването на 24 май или 6 септември за национален празник на България.

Тези значими в материален, но още повече в символичен план актове трябва да бъдат неопровержими свидетелства за отслабване – ако не за скъсване на унизителната колониална зависимост на България от Москва, която бе наложена със сталинистката окупация от 1944 г. и продължена във видоизменена форма след 1989 г. Посткомунистическата олигархична система, която нанесе толкова жестоки морални, стопански, политически и културни поражения на България през последните 30 години, е пряко следствие и израз на колониалната зависимост на страната ни от Русия. България няма нито европейска перспектива, нито перспектива за национална сигурност, нито перспектива за достойно и успешно национално развитие, докато не скъса със зависимостите си от организираната престъпна държавна система на постсъветската олигархия и нейните неоимперски амбиции.

Наглата агресия в Украйна събуди инстинктите за самосъхранение на Запада и днес България се намира под натиска на своите съюзнически задължения да се осъзнае и да прекрати унизителното си съществуване като сателит на постсъветската престъпна мафия в Москва. Затова – стига се въртяхте като пумпали, стига се оправдавахте, стига сте играли „топката в корнера“!

Това управление – и неговото мнозинство – се състоят от две основни политически направления. Първото – на старите олигархични главатари Бойко и Делян. За тях няма политическо оцеляване, още по-малко – реабилитация, ако не покажат ентусиазъм в разрушаване на олигархичния модел, който сами изградиха и сами експлоатираха. Скатаването е невъзможно – скатаването е Магнитски…

Второто направление е на относително младите тарикати от „промяната“ и „градската десница“, които се опитват да влязат в новата епоха като елегантно „заобиколят“ старата. Няма да стане господа – налага се първо да сритате старата епоха в топките, здраво, болезнено да я сритате. Оттам – да пенсионирате властовите й йерархии и да се опитате да надстроите българското общество до нивата на съвременните държавни и обществени реалности на Европа и цивилизования свят.

Ако не успеете – ще си ходите дори по-рано от Бойко и Делян. Защото те поне имат опит и хитрост, а вие – не.

Няма време за губене – мястото на МОЧА е в музея. А мястото на България е в цивилизована Европа – за което дадоха живота си най-светлите умове и души на българското национално Възраждане и национално строителство. Малко се засрамете и се хващайте на работа!

Коментарът на проф. Огнян Минчев е от личния му профил във Фейсбук. Заглавието е на ДЕБАТИ.бг.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук