папа Франциск
на снимката: папа Франциск в бежанския лагер в България

При първото си посещение в България, папа Франциск подчертано призова за грижа към мигрантите в един от краищата на Европа, където те не са сред най-желани – позиция, която го поставя в противоречие и с правителството, и с православната църква.

От мигрантската криза през 2015г. една от най-категоричните и последователни послания на папата е необходимостта да се приветстват бежанците, които според него са били експлоатирани от европейските националисти.

Но рядко той отправя подобни послания в държави, в които има толкова малко римокатолици – по-малко от 1% от 7-те милиона души в страната.

След кратка среща в неделя сутрин с президента Румен Радев в столицата София, Франциск отбеляза, че България е „запозната с драмата на емиграцията”. Страната губи своята младост и образованите си граждани, които предпочитат да отидат в чужбина и според ООН, населението на България е най-бързо намаляващото в света.

„С цялото ми уважение предлагам да не затваряте очите си, сърцата си и ръцете си, в унисон с вашата традиция на гостоприемство”, каза папата.

България е видяла само малка част от стотиците хиляди мигранти, които искат да стигнат до Западна Европа през Балканите. Най-много търсещи убежище в страната имаше през 2015г. – 20 000 души.

Числото може и да не е голямо, но проблемът ескалира и България изгради ограда по границата си с Турция.

Миналата година правителството отхвърли глобалния пакт на ООН за миграцията, необвързващо споразумение, подкрепено силно от папата, което имаше за цел да регулира отношението към мигрантите. И през 2016г. група бдителни ловци на бежанци започнаха да патрулират по границата, за да предотвратят приток на търсещи убежище.

В неделя папата говори за помирението между Рим и православната цъква, чийто разкол датира от близо 1000 години.

През 2015г. в разгара на бежанската криза, Българската православна църква излезе с декларация, подписана от нейния лидер патриарх Неофит, описвайки миграцията като „нахлуване” и призовавайки правителството да не допуска повече бежанци в страната. Църквата имала състрадание към мигрантите, но повдигали въпроса, „за да не изчезнем като нация”.

В понеделник папата посети бежанския лагер в покрайнините на София, където живеят 65 мигранти, повечето от Ирак и Сирия. След посещението си в България, папа Франциск ще се отправи към Македония.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!