Имамоглу, опозиция
На снимката: опозиционният кмет на Истанбул, Екрем Имамоглу

Турският президент Реджеп Ердоган  имаше абсолютната власт чрез репресии, манипулации и помощта на ислямистите. Затова се наложи цялата опозиция да загърби десетилетните си противоречия и да се обедини. Към тях се прибавиха и милион и половина кюрди, живеещи в Истанбул, които подкрепиха опозиционният кандидат Имамоглу.

По този начин демократично мислещите хора успяха да победят изборната машина на ислямистско настроеният Ердоган.

Обединението не само победи, но и създаде алтернатива за лидерството в цяла Турция.

Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу спечели повторните избори за кмет на Истанбул. Резултатите са неофициални, но президентът Реджеп Ердоган, който оспори първия вот, вече поздрави опонента си.

Той изрази надежда резултатите да са от полза за всички. Ердоган не направи публична реч, а използва социалните мрежи, за да признае поражението на неговата партия.

Десетки хиляди жители на Истанбул празнуваха по улиците на града резултатите от местните избори, в които спечели опозиционният кандидат Екрем Имамоглу.

Според неокончателните данни опозиционерът Имамоглу получава над 54% от гласовете или доверието на 4,7 млн. души.

За съперника му Бинали Йълдъръм, от партията на Ердоган, са гласували около 3,9 млн. избиратели или 45 на сто от взелите участие във вота.

При обработени 100% от протоколите разликата между двамата конкуренти е 806 782 гласа в полза на кандидата на опозицията, съобщава агенция АНКА.

Останалите кандидати общо печелят по-малко от 1% от гласовете.

Недждет Гьокчънар от Партията на щастието печели 0.55% (47 540 гласа), Мустафа Илкер Юджел от партията „Ватан“ – 0.17% (15 170 гласа), а 17 независими кандидати си разделят общо 0.16% от вота (13 859 гласа). Избирателната активност в мегаполиса е 84,42% – от 10 570 022 избиратели са гласували общо 8 868 664 души. Невалидните бюлетини са 172 112.

Бинали Йълдъръм поздрави съперника си за победата.

Според Екрем Имамоглу с изборите е отворена нова страница, започва период на братство и любов и се слагат край на разхищенията, арогантността и изключването.

Имамоглу поиска възможно най-скоро среща с президента Реджеб Ердоган и се обърна към него:

„Уважаеми господин президент, важността да се работи в хармония и сътрудничество между централната и местната власт по спешни въпроси на Истанбул като подготовката за земетресения, по-бързия строеж на метрото и бежанските въпроси“.

Това беше второ гласуване в Истанбул през последните 3 месеца, след като резултатите от вота през март бяха анулирани след оспорване на резултатите от управляващата партия на президента Ердоган.

КОЙ Е ЕКРЕМ ИМАМОГЛУ

Екрем Имамоглу е роден през 1970г. в турския град Табзон в семейство на предприемачи – фамилията му притежава средно голяма строителна фирма. През 1987г. семейството му се мести в Истанбул.

Изучава бизнес администрация в университета в Истанбул, а по-късно получава магистърска степен по мениджмънт.

След като завършва образованието си, Имамоглу започва да работи в семейната компания. През 1995г. се жени за Дилек Кая, от която има три деца.

През 2002г. става мениджър в Трабзонспор и вицепрезидент на баскетболния отбор Трабзонспор Б.К.

Имамоглу се присъединява към Републиканската народна партия през 2008г., като оглавява младежкия клон на партията. През 2009г. е избран за лидер на истанбулското крило на партията.

През 2014г. той стана кмет на истанбулския район Бейликдюзю.

През 2019г. партията му го издига като кандидат за кмет на Истанбул.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук