Bosia
Николай Колев - Босия

Председателят на НС Цвета Караянчева и вътрешният министър Валентин Радев отидоха лично в дома на стачкуващия дисидент Николай Колев-Босия. Те трябваше да го убедят да прекрати гладната си стачка, която по план ще продължи до оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на депутатите.

„Отивам до дома на Николай Колев с твърдото съзнание да го убедя да прекрати стачката, защото за живота не може да има никакви пазарлъци. Трябва да има отговорно отношение, а аз имам такова. С мен ще бъде екип на правителствена болница, за да може когато се договорим с него, да го поеме. Поканих и министър Валентин Радев да отидем до дома му, защото, доколкото знам, има някакви сигнали, които иска да се разгледат, макар че Инспекторатът в МВР вече ги е разгледал“, заяви Караянчева в НС.

Няколко часа по-рано Босия даде пресконференция в БТА, на която потвърди, че ще продължи да гладува, докато не бъдат изпълнени исканията му. На 34-ия ден от стачката си той се обяви и за съставяне на програмен кабинет, когато народните представители изпълнят искането му.

„Това, което трябва да се направи, е президентът да свика една общонационална кръгла маса без политици, само с неправителствени, териториални и всякакви сдружения, която да поставя ясно и точно проблемите на България. Въз основа на това да се направи една програма, да се избере един програмен парламент, да се направи едно програмно правителство“, заяви Колев.

За физическото му състояние вече има опасения, тъй като то видимо се влошава. От кабинета на Караянчева разпространиха информацията, че тя е поканила Колев на разговор в парламента. Самият той отрече от дома си да е получавал подобна покана и това наложи личното посещение от стран на председателката на НС.

„Днес отправих официална покана на Николай Колев, защото смятам, че животът е над всичко и гладната му стачка трябва да спре. На няколко пъти съм водила кореспонденции с него и съм му обяснявала, че това, което можем да направим от НС, не удовлетворява исканията му. Ще предложа на Николай Колев да направим временна комисия в парламента. Той да изложи всички факти и обстоятелства, които има. В комисията ще участват и негови хора, и неправителственият сектор. В рамките на месец ще излезем със съответните заключения. Това мога да му предложа. За исканията за оставки на министри и за разпускане на парламента мога да кажа, че няма нищо по-демократично от изборите. Този парламент е избран от над 2,5 млн. български граждани и е призован да работи за тях“ – заяви Караянчева.

Предложението за новата анкетна комисия ще бъде гласувано в сряда и, по думите на парламентарната председателка, тя може да започне работа още в четвъртък. босия е бил помолен да прекрати гладната стачка след съгласието относно комисията, но той е отказал, като заявил, че ще издържи до четвъртък.

Гладуващият дисидент е бил прегледан от лекари, които са констатирали, че засега здравословното му състояние е относително задоволително. Съпругата на Босия е информирала посетителите, че той от 2-3 дни е на легло.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!