Джо Байдън с емоционална реч
Джо Байдън Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън обещава да олицетворява „оптимизма“ срещу „озлобеността“ на Доналд Тръмп, „моралната сила“ срещу „омразата“, подклаждана от кандидата за президент републиканец: вчера пред Конгреса Байдън нападна съперника си с рядко срещано настървение.

По време на речта си „За състоянието на съюза“, която продължи повече от час, 81-годишният президент демократ направи 13 препратки към своя предшественик, с когото почти сигурно ще се сблъска отново на президентските избори през ноември, пише в свой анализ Франс прес.

Без да го назовава поименно, той обвини по-специално 77-годишния републиканец, че се е „подчинил“ на руския президент Владимир Путин и е „застрашил“ американската демокрация.

Доналд Тръмп, който направи редица подстрекателски изявления по време на предизборната си кампания, осъди в социалната си мрежа „Трут соушъл“ „гневната, разединяваща и изпълнена с омраза реч“ на Байдън.

Отговаряйки оживено и дори с удоволствие на обидите на някои подкрепящи Тръмп конгресмени, Джо Байдън може би успокои за известно време и продължаващите съмнения на избирателите относно неговото физическо и психическо състояние.

„На моята възраст някои неща стават по-ясни от всякога“, каза той и обеща да защитава „честността, моралната сила, достойнството и равенството“.

„Ето че сега един човек като мен на моята възраст е способен да разкаже друга история – тази за една Америка, изправена срещу озлоблението, отмъщението и реваншизма“, каза президентът, чиято реч беше посрещната с бурни овации и скандирания: „Още четири години! Още четири години!“ от конгресмените от неговия лагер.

Доналд Тръмп, оплетен от съдебни дела, на няколко пъти се закани да си „отмъсти“, а и никога не е признавал поражението си през 2020 г.

На фона на реториката на кандидата републиканец за „упадъка“ на САЩ Джо Байдън се похвали, че е ръководил „най-големия възход“, който Америка някога е виждала, след пандемията от КОВИД-19, поставила водещата световна икономика на колене.

По думите на американския президент това вещае „бъдеще, изпълнено с обещания“.

„Въпросът за нашата страна не е нашата възраст, а възрастта на нашите идеи. Омразата, гневът, отмъщението и озлоблението са най-старите идеи, които съществуват“, каза Байдън.

Той обеща никога да не „демонизира“ мигрантите като своя предшественик и похвали икономическия просперитет на Америка, на който „завижда целият свят“.

Джо Байдън, който иска да забрани полуавтоматичните оръжия, разкритикува близостта на Доналд Тръмп с Националната оръжейна асоциация – мощното оръжейно лоби.

Американският президент обеща да „възстанови“ защитата в национален мащаб на правото на аборт, което беше подкопано от ултраконсервативния Върховен съд, чийто състав беше променен от републиканците, и да обложи с по-високи данъци транснационалните компании и милиардерите.

Всички тези обещания предполагат не само спечелване на президентските избори, но и възвръщане на контрола над Конгреса на паралелните парламентарни избори.

По отношение на външната политика Джо Байдън също искаше да се разграничи от своя „предшественик“.

Доналд Тръмп „каза на Путин: „Правете каквото искате“. Това е цитат, бившият президент действително го е казал, подчинявайки се на руския лидер. Мисля, че това е възмутително, опасно и неприемливо“, каза президентът демократ, като увери, че самият той никога няма да „се огъне“.

По отношение на войната в Газа американският президент говори по-обстойно от всякога за страданията на палестинските мирни жители.

Той предупреди Израел, че хуманитарната помощ „не може да бъде второстепенно съображение или разменна монета“.

За да стигне до Капитолия за речта си, американският президент избра по-дълъг маршрут, за да избегне групи демонстранти, призоваващи за прекратяване на огъня в Газа.

Джо Байдън и Доналд Тръмп елиминираха всички конкуренти на първичните избори. Американските гласоподаватели, които не проявяват голям ентусиазъм към тях, ще трябва да изберат между двамата на 5 ноември, ако не се стигне до изненади.

Докато президентът демократ е уязвим по въпроса за възрастта си, неговият съперник трябва да се справя с претоварена съдебна програма: не по-малко от четири обвинения за престъпления.

Още анализи и коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук