Обилните дъждове през последните дни предизвикаха опасност от наводнения в цялата страна.

След като днес нивото на река Струма се вдигна с още един метър, бяха залети няколко къщи в Благоевград. Трите пострадали къщи се намират под кръговото кръстовище на Е-79 и АМ „Струма“, като въпреки оградите водата е проникнала в дворовете. Наводнението е вследствие на изпускането на язовир „Струдена”, както и на придошлите съставни реки.

Залята е и отбивката от Е-79 към село Долно Церово. Въпреки изградената миналата година стена от 50 см, водата я е прехвърлила и е минала от двете страни на жп линията София-Кулата.

За първи път от 2010 г. насам река Струма достигна ниво като това от времето на големите наводнения от 4-5 декември 2010 г.

Вследствие на обилните валежи се наложи и евакуирането рано тази сутрин на жителите на вилна зона „Черниците” край Бургас заради риск от наводнение.

В 5.30 часа сутринта Информационна система за управление на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас е отчела повишени нива на река Маринка в района на вилното селище. По разпореждане на кмета, служители на УКОРС са предупредили обитателите на 20 къщи да напуснат къщите си.

По-рано днес от МВР Бургас съобщиха, че затварят пътя от Созопол към Равадиново, заради наводнен път в района на аквапарка.

Това не е първото наводнение в местността – такива е имало както през 2014 г., така и през 2017 г.

Припомняме, че заради наводнение или опасност от такова вчера бедствено или частично бедствено положение беше обявено в Трън, Пернишко, Костинброд и Своге.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук