Министърът на земеделието и храните Десислава Танева е записана да обяснява, че трябва да се крият нарушения по плащанията за „Обвързана подкрепа”, защото в противен случай ЕК може да спре финансирането.

Записът е разпространен от сайта „БиволЪ”. Те твърдят, че видеото е от Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

Откъде са парите

Вижда се, че Георги Василев – организационен секретар на асоциацията „Български пипер”.

Той обяснява, че в асоциацията са постъпили 22 запитвания от нейни членове, които са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа от ЕС за Кампания 2019.

„Ние се досещаме откъде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?“, пита Василев.

Ако видят какви сме измамници, ще ни спрат парите

Министър Танева му отговаря, че ще бъдат направени изчисления. Но добавя:

„Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и се компрометираме. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“, казва Танева

Впоследствие Георги Василев коментира, че схемата се употребява за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами.

„60% от хората, които кандидатстват по тази програма, лъжат държавата с помощта на Министерството на земеделието и храните. Това много добре го знаят в Държавен фонд „Земеделие“ и в министерството. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го казваме“, обяснява той.

Танева се защити

Няколко часа след записа, Десислава Танева излезе с изявление, че никога Министерството не е работило по-прозрачно.

„Няма друг мандат освен сегашния в Министерството на земеделието, храните и горите, през който нивото на проверки да е толкова завишено. Извадката е достигнала до 50% на заявилите подкрепа“, заяви на извънреден брифинг земеделският министър.

„Всичко се докладва на ЕК. Проверките са завишени“, заяви тя.

По думите ѝ тази атака е политическа, защото някой вече влиза в предизборна кампания.

Танева коментира, че ЕК изисква да се правят проверки на 5% от кандидатите, но ние сме решили да правим 50% проверки и ние сме единствената държава, която прави толкова много проверки.

Според нея по този начин защитават интереса на производителите, както и на средствата давани от ЕК.

„Имаме политическата воля да правим най-високия процент проверки. Целта е справедливо разпределение“, обясни министърът и каза, че не се гордее с факта, че извършват толкова огромен брой проверки.

Тя е категорична, че внушенията, че всички производители са измамници, не са верни, а и разклащат доверието на ЕК към нас.

Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ Васил Грудев, каза, че е невъзможно да не се изпраща отчет на ЕК и посочи, че на 25.02. 2020 г. са били изпратени данните, които вече са приети без забележка от контролния орган.

„През миналата година от 20120 кандидатствали на 4453 не сме изплатили субсидия. Това се дължи на неоткрити плодове и зеленчуци. А 96 от тях се разследват“, посочи той и добави, че заради това са успели да подкрепят с около 15% изрядни производители.

„307 заявления са подадени от картофопроизводители. 200 са проверени. Установено е, че 40% от тях са без картофи“, обяви Грудев и подчерта, че освен, че няма да получат финансова подкрепа, такава няма да получат и в следващите 2 години.

Той обеща, че проверките ще продължат, за да се засили доверието на обществото към ползването на тези средства и подчерта, че с 20% по-малко са заявителите на площите по обвързана подкрепа.

Оставка на Десислава Танева

Междувременно “Демократична България” поиска незабавната оставка на министър Танева. В позиция, изпратена до медиите, пише:

„Корупционното “усвояване” на еврофондове се е превърнало в емблема на управлението на ГЕРБ. “Да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред.” е фраза, достойна за мото на управляващите.  

Думите на министъра на земеделието Десислава Танева, изказани в заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, изискват нищо по-малко от оставка: 

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат – значи не трябва да получавате тази помощ!“ 

Танева арогантно предупреждава хората от сектора да си мълчат за проблемите в програмата „Обвързана подкрепа“, за да не спрат европейските пари.

Злоупотребите с еврофондове съдействат за обогатяването на единици, близки до властта, унищожават конкуренцията в цели отрасли и водят до бедност, социално неравенство и образуване на монополи.

Демократична България настоява за оставката на министър Танева. След тази откровена защита на измамите с европейски средства, тя не може да остане министър нито минута повече”. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!