бюлетина

Едва 20,41% бе избирателната активност на референдума за промяна на конституцията на Румъния, чрез която трябваше да премахне възможността за еднополови бракове.

Информацията за активността бе съобщена от Централната избирателна комисия на северната ни съседка.

Малко над 3,7 млн. граждани са упражнили правото си на глас. За признаване на референдума обаче е необходимо участието на минимум 30% от избирателите.

Референдумът за по-точното определение на понятието „семейство“ в румънската конституция се проведе на 6 и 7 октомври.

В досегашния текст от основния закон на страната е записано, че семейството представлява „доброволен брак между съпрузи“.

Инициаторите на допитването предлагат промяната, според която то става „доброволен брак между мъж и жена“, с което ще бъде изключена възможността от официална регистрация на отношенията между еднополови двойки.

Междувременно румънската опозиция обвини за провала на референдума за еднополовите бракове управляващите социалдемократи, а организаторите на допитването обещаха да повторят инициативата.

От опозиционния „Съюз за спасение на Румъния“ (ССР) смятат, че ниската избирателна активност е сигнал към властите, които са одобрили референдума.

„Това правителство трябва да си ходи, настояваме за неговата оставка, защото хвърли на вятъра 40 млн. леи (около 16,7 млн. лева)“, заяви лидерът на ССР Дан Барна.

Инициаторите на допитването смятат, че ниската активност е резултат от бойкот от страна на политическите партии. Според тях референдумът би могъл да бъде повторен в близко бъдеще.

Председателят на Съвета за борба с дискриминацията Чесаба Азталос призова жителите на страната към рационалност и помоли резултатите от референдума да бъдат приети „със смирение“.

„От юридическа гледна точка нищо не се е променило. Конституцията и сега не позволява еднополовите бракове! Наш дълг е да ограничим речта на омразата и разделението на обществото“, написа Азталос във „Фейсбук“.

Хомосексуализмът Румъния беше престъпление до 2000 година, когато под натиск от Съвета на Европа и Европейския Съюз Букурещ измени законодателството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук