Истанбул
На снимката: Истанбул

Над 1600 служители в Истанбулската община са свързани с терористични организации. Това бе установено при разследване, предприето миналата година, съобщи турското министерство на вътрешните работи, цитирано от в. „Хюриет дейли нюз“.

Министерството на вътрешните работи информира, че са изготвени доклади, според които 455 от служителите, наети в организации и фирми, свързани с общината, са имали

контакти с групировката ПКК

(Кюрдска работническа партия), 80 – с лявоекстремистката Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С), 20 – с Марксистко-ленинска комунистическа партия (МЛКП, свързана с ПКК). Други пък с ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация, която според турските власти стои зад опита за преврат в страната през 2016 г.) и с други групировки.

В писмено изявление на министерството на вътрешните работи се казва, че комисия, съставена от осем души, е установила, че има данни за 1668 души, които са „свързани с терористични организации“.

Тъй като кметовете на общините имат правомощия да преценяват дали общинските служители отговарят на условията за назначаване или не, първоначално

ще бъдат подведени под наказателна отговорност,

ако бъде установено, че са назначили лица, които не отговарят на условията.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу определи разследването като „изфабрикувано“.

Разследването бе предприето миналата година заради подозрения, че стотици хора, наети в общината, са свързани с терористични организации.

Лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели заяви, че Имамоглу трябва да бъде отстранен от поста му, ако бъде признат за виновен. Бахчели добави, че

най-големият град в Турция

не трябва да бъде „предаден на терористични организации“. Лидерът на кемалистката Народнопрепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу защити Имамоглу, като посочи, че обвиненията са „неоснователни“.

Турски съд осъди този месец кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, популярен опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган, на над две години затвор. Беше му наложена забрана за политическа дейност заради обида на официални лица. Решението на съда още не е влязло в сила и се очаква то да бъде обжалвано пред горна инстанция.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук