Стефан Янев общини

Служебният премиер Стефан Янев се срещна с представители на ръководството на Националното сдружение на общините. Той заяви, че са обсъдени важни финансови теми.

Новият служебен финансов министър Валери Белчев заяви, че в рамките на настоящия бюджет приходите и разходите са балансирани.

„Имаме пълна готовност да осигурим още този месец 25% от парите за зимно почистване. Останалите 75 процента – през януари. Министерство на финансите вече напредва с подготовката на следващия бюджет“, каза той.

Белчев уточни, че 47 милиона общо ще получат общините за зимно почистване, 25% от тях още този месец. 100 милиона са предвидени за справяне с ковид кризата.

„Най-важната тема е за децентрализацията на общинските бюджети. Търсим точната формула, която да предложим на следващото НС и то да намери законодателно решение. Така общините ще могат по-добре да откликват на нуждите на хората“, каза още Янев.

По думите му не се налага допълнителен трансфер към общините заради по-високите цени на тока.

От своя страна Даниел Панов от Национално сдружение на общините съобщи, че от следващата седмица започва обсъждането на бюджет 2022.

„Децентрализацията е много важен въпрос. Двата процента подоходно облагане също. Зимното поддържане също. Затова е важно че от следващия месец да започнем да получаваме средства за зимното почистване. Помолихме плана за подновяване на уличното осветление да бъде включен в Плана за възстановяване.“

Предстоят поредица от работни срещи с общините, за да може бюджетът да удовлетвори максимално всяка една локална икономика.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук