Венцислав Мутафчийски
На снимката: На снимката: ген. Венцислав Мутафчийски

За последните 24 часа са установени 40 нови заразени с коронавирус, Ямбол е новата област, където е установена заразата. Общо случаите в страната са 735, съобщи на редовния брифинг тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски. От 40-те нови случая, 14 души в болница. 29 случая са в София. Столицата трайно е най-голямото огнище на заразата. Увеличението спрямо вчерашния ден е с 5,8%. От всички заразени, 585 са активните случаи.

В Смолян и в Сливен за последните 24 часа има по двама пациенти, в Пловдив, в Става Загора, в Ямбол и в Хасково – има по един.

Три са децата – на 6, 9 и 15 години от София и София-област, които са положителни на заразата и те не са приети в болница.

Общо децата до 18-годишна възраст са 27 пациенти. Под 10-годишна възраст са 14 пациенти.

Още два нови случая на медицински персонал има. Става дума за санитар от ВМА и един от Александровска болница, за който се уточнява каква е точно позицията му.

Излекувани са 105 души, 24 са новите излекувани за денонощието.

59-годишни жена от „Пирогов“ е починала. Пациентката е била с цероза и с редица заболявания, била е на апаратна вентилация.

Общо починалите са 36 души – 20 мъже и 16 жени.

29 лица са в интензивни отделения.

В България имаме най-ниска смъртност, най-ниска заболеваемост, най-либерални мерки, заяви председателят на Оперативния кризисен щаб.

Запитан за действията, които се предприемат по отношение на домовете за стари хора, след като в редица европейски страни (Италия, Испания, Франция, Ирландия и Белгия) около половината от всички смъртни случаи вероятно са в старчески домове, ген. Мутафчийски отговори:

„Едно от големите постижения на България е, че до момента няма огнища на заразени в домове за възрастни хора. Отделяме голямо внимание на тези домове, знаете какви драми се развиват в Сърбия“.

Мутафчийски припомни и случаите от Канада, както и тези от съседната ни балканската държава, където директор на старчески дом бе задържан за заразяване на 139 души с коронавирус.

„В България първият случай, който беше отбелязан – в Габрово, слава Богу всички бяха тествани, особено голямо внимание отделяме на домовете. При подобен сигнал веднага РЗИ-тата действат“, продължи ген. Мутафчийски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук