Общото събрание на ООН призова за прекратяване на военните действия в Украйна
Снимка: БТА

Общото събрание на ООН одобри необвързваща резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си, предаде БТА. Резолюцията бе приета със 141 гласа „за“, 7 „против“ (включително Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия) и 32 „въздържал се“, като сред тях бе и Китай.

Общото събрание се превърна в най-важния орган на ООН, занимаващ се с Украйна, тъй като Съветът за сигурност, който е натоварен с поддържането на международния мир, е парализиран от правото на вето на Русия. Резолюциите на Общото събрание на ООН не са правно обвързващи, за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, но служат като барометър на световното мнение.

Външни министри и дипломати от повече от 75 държави направиха изказвания по време на продължилите два дни дебати.

„Западът не искаше и не избра войната и предпочиташе да насочи цялата си енергия и финансови средства към неща като ремонти на училища, борба с климатичната криза или оказване на подкрепа на социалната справедливост“, каза германската външна министърка Аналена Бербок. „Но истината е, че ако Русия спре да воюва, тази война ще приключи. Ако Украйна спре да воюва, Украйна ще свърши“.

Заместник-постоянният представител на Китай в ООН Дай Бин заяви пред събранието, че Пекин подкрепя идеята за възможно най-бързо възобновяване прекия диалог между Москва и Киев. По думите му воюващите страни трябва да преговарят и да изложат своите легитимни опасения, да обсъдят варианти, които са постижими, и да дадат шанс за скорошно прекратяване на кризата и възстановяване на мира.

„Международната общност следва да положи съвместни усилия за улесняване на мирните преговори“, допълни той.

„Днес ни беше представена още една проекторезолюция, която ни разделя и която се отнася до кризата в Украйна. Възниква въпросът дали този проект ще помогне за разрешаването на кризата с мирни средства? Отговаря ли проектът на желанията на всички заинтересовани страни? Разбира се, че не“, каза по време на дебатите преди гласуването на резолюцията постоянният представител на Сирия в ООН Басам Сабаг. „Този проект е поредното звено от веригата на небалансирани, едностранчиви, провокативни резолюции, целящи да очернят Руската федерация“, допълни той.

Според Сабаг съавторите на резолюцията не са свикали консултации, а са настояли да принудят Общото събрание да приеме пристрастен текст, който „по никакъв начин няма да допринесе за траен мир в Украйна“. „Сирия напълно отхвърля всички опити за използване и манипулиране на институциите на ООН. Ние отхвърляме настоящия вариант на проекторезолюцията“, заяви сирийският дипломат.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви пред журналисти, че агресорът и жертвата не могат да бъдат поставени при равни условия и че не може да се иска от Украйна да не се защитава.

„Русия не е изпратила никакъв положителен сигнал дори за минимално желание да работи за постигане на мир”, каза той.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук