Пенс
Колаж: Доналд Тръмп и Нанси Пелоси

След седмици забавяне по неясни съображения, днес в Сената бяха внесени две точки от обвиненията срещу американския държавен глава, а процедурата беше излъчена пряко от телевизионните канали. Главният съдия на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс, който ще председателства процеса по импийчмънт, ръководеше клетвата на сенаторите, които ще решат дали президентът трябва да бъде отстранен от длъжност.

„Заклевате ли се тържествено, че във всички неща, свързани с процеса на импийчмънт на Доналд Джон Тръмп, президент на Съединените щати, Вие ще съдите безпристрастно според Конституцията и законите, така че Бог да е с Вас“, прочете Робъртс и сенаторите отговориха с „Да“.

Очаква се първото изслушване да се проведе на 21 януари, като сенаторите ще изпълняват функциите на съдебни заседатели, а Камарата на представителите ще влезе в ролята на прокуратурата. Ръководител на процеса ще бъде Върховният съд на Съединените щати.

В сряда Камарата на представителите на Конгреса, контролирана от Демократическата партия, прие резолюция, с която потвърди обвиненията срещу Доналд Тръмп. Председателят на камарата Нанси Пелоси подписа двете точки, заради които се иска импийчмънт – злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. След това обвиненията бяха връчени на Горната камара на Конгреса, в която обаче мнозинство имат републиканците.

За отстраняването на президента от длъжност е необходима подкрепата на не по-малко от 2/3 от сенаторите (най-малко 67 гласа). При сегашния състав на Сената експертите прогнозират, че тази вероятност е минимална, тъй като републиканците имат 53 от 100 места в него.

Байрактарят на брожението за импийчмънт на Доналд Тръмп – говорителката на Камарата на представителите Нанси Пелоси – поднови призивите си до предстоящите изслушвания да бъдат допуснати нови доказателства и свидетели, съобщи Би Би Си. На седмичната си пресконференция тя заяви, че се надява, че „сенаторите няма да станат част от подмазвачите на Тръмп“.

Пелоси обаче си навлече критики и подигравки от републиканските сенатори затова, че след като подписа обвиненията, започна да раздава сувенирни писалки, декорирани с нейния подпис.

Нанси Пелоси след подписването на обвиненията раздаде сувенирни писалки, украсени с нейния подпис /Снимка: Гети, Би Би Си/

Лидерът на републиканците в Сената, Мич Макконъл, заяви, че „нищо не описва по-красноречиво сериозността и здравомислието, както това да раздаваш сувенири, сякаш си подписал някакъв щастлив законопроект, а всъщност си подписал начало на най-тежкия процес в нашата Конституция“.

Процесът за импийчмънт сигурно още няма да е приключил следващия месец, когато в Айова и Ню Хемпшир ще се проведат вътрешнопартийните гласувания на демократите за определяне на съперник на Доналд Тръмп на изборите през ноември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!