Ветко, Маринела Арабаджиеви
На снимката: Ветко и Маринела Арабаджиеви

Ветко и Маринела Арабаджиеви са сезирали съда в Страсбург заради нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове. Това съобщава пред в.“Сега“ адвокат Михаил Екимджиев, който ги представлява пред Европейския съд по правата на човека. Жалбата им срещу България е подадена преди около седмица.

Арабаджиеви бяха задържани миналата година в Барселона и прекараха в ареста повече от година.

Обвинителният акт за участието им в престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари, е в спецсъда от декември миналата година, но не може да стартира, тъй като няколко пъти съдията докладчик го прекратява. Наскоро апелативният спецсъд отмени поредното прекратяване, отказа да пусне Арабаджиев от ареста, но постанови съпругата му да остане под домашен арест с електронна гривна за наблюдение.

Според жалбата до Страсбург разумният срок на задържане е нарушен, тъй като двамата са били в ареста почти година и седем месеца, без да са налице „релевантни и достатъчни основания“ за това.

Мотивите на съда за задържането им след февруари 2020 г. са формални и фрагментарни и засягат основно тежестта на повдигнатите обвинения, както и финансовите възможности на жалбоподателите, които се интерпретират като опасност от укриване и от извършване на престъпление

Пред Страсбург се атакува и бавното произнасяне на апелативния спецсъд по ареста им. 19-месечното лишаване от свобода, съчетано с влошеното им здравословно състояние и с опасността от заразяване с COVID-19, преминава „границата на суровост“ на третирането, пише още в жалбата.

Адвокат Екимджиев коментира и акта на председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев, с който той отменя решението на Христина Михайлова да прекрати делото срещу Арабаджиеви. Ушев е особено остър към колегата си от долната инстанция.

„Трагикомично звучи призивът в края на определението (на Михайлова, бел. ред): „Пазете правото! Включително и от закона!“. Четейки акта на Специализирания наказателен съд, въззивният състав остава с убеждението, че правото наистина следва да бъде опазено, но не от закона, а от съдии, които не познават правото, а го упражняват като занаят“, написа Ушев.

Според Екимджиев актът на Ушев е безпрецедентен и като тон, и като съдържание на непремерена критика. Той допълни, че за близо 30-годишната си практика не е виждал дори адвокатска пледоария, която да е по-язвителна, по-агресивна и нападателна към съдия. „Мината е границата на професионалната етика“, смята адвокатът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!