Заговорниците са в ареста от м.г.
Заговорниците са в ареста от м.г. Снимка БТА/АП

Петима души в Германия са обвинени в държавна измяна. Според събраните доказателства те са се подготвяли да отвлекат министъра на здравеопазването Карл Лаутербах. Били готови да убиват, за да свалят правителството, предаде Ройтерс като се позова на изявление на главния прокурор.

Групата била сформирана в средата на януари м.г. Нейна цел била да предизвика чрез насилие такива условия в Германия, наподобяващи гражданска война, които да доведат до събаряне на кабинета и парламентарната демокрация. Това се твърди в изявление на главния прокурор на Германия.

Петимата са в ареста от м.г., когато властите разкриват заговора. Разследващите са събрали данни, че заподозрените са предприемали все по-конкретни стъпки за подготовка. Били създали две отделни крила на групата, едното – военно, а другото – административно.

Чрез изпълнение на план от три стъпки те искали да предизвикат национална криза, да отвлекат здравния министър, ако се наложи да убият охраната му и тогава да свикат национално събрание, за да свалят правителството и да назначат нов лидер.

Още международни новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук