Александър Вучич е откраднал 319 000 гласа по време на президентските избори в Сърбия на 2 април. Това обвинение отправиха от щаба на неговия опонент Саша Янкович.

„При проверката на чувалите с бюлетини в 25 избирателни секции, които отворихме в Републиканската избирателна комисия открихме допълнително тежки нарушения на изборния процес”, се казва в официално съобщение от щаба на Янкович.

Според тях, има огромна разлика между физическото преброяване на бюлетините и броя на гласовете нанесени в избирателните протоколи.

От щаба на Янкович поискаха в събота достъп до чувалите с бюлетини от 25 избирателни секции на случаен принцип.

„Само в Нови Пазар от две избирателни секции Вучич „получава” 543 гласа, с 250 повече от преброените бюлетини в чувалите. Подобни нередности има и в останалите избирателни секции“, се казва в съобщението.

„Ако се базираме на факта, че Вучич си е добавил 964 гласа в 25 избирателни секции, което прави по 38 гласа добавени за него във всяка една секция, тогава може да твърдим, че той е откраднал цели 319 000 гласа.”

На 2 април се проведоха президентски избори в Сърбия, на които спечели досегашният премиер Александър Вучич с 55% подкрепа. Опонентът му Саша Янкович получи над 16 на сто от гласовете на изборите.

Оттогава всеки ден в големите сръбски градове се провеждат многохилядни протести срещу избора на Вучич.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!