Урсула фон дер Лайен
на снимката: Урсула фон дер Лайен

Евродепутати и правозащитни организации нападнаха Урсула фон дер Лайен заради новото име на ресора за миграция и сигурност в следващата Европейска комисия.

Ресорът се поема от дългогодишния служител в Комисията Маргаритис Схинас, но вече носи името „Защита на нашия европейски начин на живот“.

Комисията беше обвинена във „фашистко мислене“, а името беше квалифицирано като „гадост“ от някои от критиците.

Британският евродепутат от Лейбъристката партия Клод Мораес написа, че „Защита на нашия европейски начин на живот“ не може да е име на ресор в Европейската комисия през 2019 г. и попита реторично на кого е била идеята.

Френският евродепутат от Зелените Дамиен Карем нарече името „гадост“ и добави:

„Изглежда хубаво, но когато осъзнаеш, че всъщност той ще е начело на миграцията, интеграцията и сигурността, се превръща в абсолютно отвратително.“

Европейският клон на организацията за защита на човешките права Амнести каза, че свързването на миграцията, сигурността и европейския начин на живот „изпраща тревожно послание“.

От природозащитната неправителствена организация Приятели на Земята бяха по-крайни. Те написаха: „Идеята, че европейците имат нужда от защита от външните култури е фашистко мислене, което не трябва да е дори близо до политиката за миграция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!