Лазаров

Бившият председател на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров е обвинен, че е ощетил държавата с 41 630 050 лв., съобщиха от прокуратурата. Разследването се води от Специализираното звено „Антикорупция“.

Проверката е свързана с нередности при изграждането на 31 км от лот 1 „Оризово Димитровград“ от автомагистрала „Марица“, които е трябвало да бъдат на стойност около 133 млн. лв.

През 2011 г. е подписан договор за строежа на пътя с италианската „Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена“. Заради  тежки атмосферни условия, довели до преовлажняване на почвите,  крайният срок есента на 2013 г. не е спазен. Освен това имало нужда и от „стабилизация” на 1760-метрова отсечка.

От АПИ провеждат обществена поръчка за допълнителни строителни работи, която през юни 2015 г. е спечелена от „Пътища Пловдив” за още 51 млн. лв.

Собственик на „Пътища Пловдив“, когато е подписан договорът с Агенция „Пътнаинфраструктура“ е пловдивският депутат Георги Гергов. По-късно той продава компанията на благоевградската „Агромах“, чийто шефове бяха обвинени в източване на ДДС.

Според държавното обвинение Лазаров не е проверил дали възложената работа по стабилизиране на терена не е в задълженията на вече ангажираните с проекта „Равена” и не имало нужда от обявяване на нова поръчка и сключване на нов договор. Не е поискана и обосновка за реалната необходимост от различните видове строително-монтажни работи, както и обосновка на цената.

Разследването е установило, че Агенция „Пътна инфраструктура” е платила на „Пътища Пловдив” над 30 млн. за строителството на Лот 1 от АМ Марица, което е трябвало да извърши италианската „Равена”. Освен това пловдивската фирма е доставяла инертен материал за над 6 млн. лв., вместо да ползват такъв от мястото на строежа, и са изграждили дренажни матраци за над 4 млн. лв., които са били ненужни.

Лазар Лазаров е с мярка за неотклонение „Подписка“, а разследването по случая продължава.

Експерти смятат, че това е причината Лиляна Павлова, която работи в много тясна връзка с Лазар Лазаров, да не заеме поста министър на регионалното развитие в новото правителство на Бойко Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук