Владимир Путин и Си Дзинпин
На снимката: Владимир Путин и Си Дзинпин

Руският президент Владимир Путин днес заяви, че очаква китайският президент Си Дзинпин да направи държавно посещение в началото на следващата година. Това би била публична проява на солидарност от страна на Пекин в условията на разразилата се инвазия на Русия в Украйна.

В уводните си думи от видеоконференцията между двамата лидери, излъчена по държавната телевизия, Путин заяви също, че има за цел да засили военното сътрудничество с Китай, предаде „Ройтерс“.

Изказването на Путин, което продължи около осем минути, подчерта драматичния завой на Русия от западните сили, които я санкционираха икономически и политически.

„Очакваме ви, скъпи г-н председател, скъпи приятелю, очакваме ви следващата пролет на държавно посещение в Москва“, каза Путин на Си. „Това ще покаже на целия свят силата на руско-китайските връзки по ключови въпроси“.

Забележките на Путин контрастираха с далеч по-краткото изявление на Си, който не спомена посещението си в Москва, според официалния превод на руски език.

През февруари двамата мъже подписаха стратегическо партньорство „без граници“, основано на споделено недоверие към Запада. Това се случи няколко дни преди Русия да изпрати въоръжените си сили в Украйна в рамките на т. нар. „специална военна операция“.

Днес Путин каза на Си още и следното:

„Вие и аз споделяме едни и същи възгледи за причините, хода и логиката на продължаващата трансформация на глобалния геополитически пейзаж в условията на безпрецедентен натиск и провокации от страна на Запада.“

Откакто европейските държави прекъснаха връзките си с Русия заради инвазията, Русия изпревари Саудитска Арабия като основен доставчик на суров петрол за Китай.

В петък Министерството на финансите на Русия удвои максималния възможен дял на китайските юани в своя Фонд за национално богатство (ФНБ) до 60%. Москва се опитва да прекрати зависимостта си от „недружелюбни“ държави, включително САЩ, членове на Европейския съюз, Великобритания и Япония.

Москва също така публично подкрепи позицията на Си по отношение на Тайван. Путин обвини Запада, че се опитва да провокира конфликт относно статута на самоуправляващия се остров, който Китай обявява за свой.

Въпреки това Си понякога изглеждаше хладен по отношение на руската инвазия в Украйна. Китай се въздържа от осъждане. Вместо това подчертаваше необходимостта от мир. През септември Путин публично призна, че китайският му колега има „опасения“ относно действията на Русия.

Досега Пекин внимаваше да не оказва пряка материална подкрепа на инвазията, която би могла да предизвика западни санкции срещу Китай.

Въпреки че Си нарече Путин свой „скъп приятел“, встъпителното му изявление, което е с дължина около една четвърт от това на Путин, беше

далеч по-сдържано.

Той все пак заяви, че Китай е готов да засили стратегическото сътрудничество с Русия на фона на това, което той нарече „трудна“ ситуация в света като цяло.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още не е определена дата за посещението на Си.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук