Росен Плевнелиев - Соломон Паси
На снимката: Росен Плевнелиев и Соломон Паси

Два дни след изборите, които бяха спечелени от ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов обяви създаването на контактна група, която да води политически разговори с формациите в 48-мия Парламент. Целта беше на база евроатлантизма, управление да бъде създадено въпреки различията. Не бяха нужни два дни след предложението, а само няколко минути, за да се разбере, че подобна нелепост няма да проработи. 

Вчера контактната група, водена от президента на България в периода 2012 2-17 година Росен Плевнелиев и от министъра на външните работи в периода 2001-2005 година Соломон Паси, обяви графика, по който би могла да посети парламентарните групи в Народното събрание и да разговаря с тях. Покани бяха отправени към всички, без „Възраждане“.

Бързо последваха откази от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, отказ дойде и от БСП.

Към момента на практика единствено ДПС и партията на Стефан Янев „Български възход“ не са заявили публично своя отказ.

Преговорите на политическата нелепост „контактна група“ на Росен Плевнелиев и Соломон Паси се провалиха още преди да са се провели.

Защо политическа нелепост?

Когато дадена партия спечели изборите, нейните лидери водят политически разговори за съставяне на управление. Лидерите договарят условията с евентуални партньори, лидерите поемат отговорност пред евентуалните си съуправленци.

Опитът преговори да бъдат водени от политически фигури, които нито са част от ръководството на спечелилата партия, нито от ръководството на парламентарната група на спечелилата партия, нито са избрани от избирателите на формацията за участие в Народното събрание, не само звучи, но и представлява някакви дива екзотика. Напълно неуспешна, както е видимо.

Защо провал?

След като „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП отказват срещи с Плевнелиев и Паси, на тях има остава да говорят с ДПС и „Български възход“. Дори и да бъде постигнато съгласие за тяхната подкрепа за правителство на ГЕРБ, математиката пак не излиза.

След провелите се на 2 октомври предсрочни парламентарни избори, ГЕРБ получи 67 депутатски места, „Продължаваме промяната“ – 53, ДПС – 36, „Възраждане“ – 27, БСП – 25, „Демократична България“ – 20, а „Български възход“ – 12 мандата.

Депутатите на ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ са общо 115 – недостатъчно за парламентарно мнозинство. Не и без подкрепа от „Възраждане“, които засега изглеждат изключени и изключващи се от уравнението.

Още преди 48-мият Парламент да е конституиран, ситуацията вече изглежда безпътна. Разчита се на това „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да се пречупят, ако не за да подкрепят краткотрайно правителство с мандата на ГЕРБ, то поне да се съгласят на получат подкрепата на ГЕРБ за краткотрайно правителство с втория мандат на ПП.

Фиаското „контактна група“ беше загуба на време. Дори и ГЕРБ призна с половин уста, че контактната група няма да даде резултат днес на свой брифинг от централата на партията. Съществуването ѝ вероятно целеше на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да бъде представена възможност за оправдание, в случай, че подкрепят правителство на ГЕРБ. Резултатът беше провал.

Погледнато от друга страна, в това има немалка доза оптимизъм: ПП и ДБ не пожелаха да се възползват от предложеното алиби. Последното пък няма как да не показва поне малко принципност в позицията.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук