Гоце Делчев

Напрежението, което съществува в нашата работа през последните месеци, не затихва, съобщи на брифинг проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

Съпредседателят на българската част от комисията подчерта, че постигнатите договорености до момента са незначителни и добави, че все още няма разбирателство по отношение на Средновековието и Гоце Делчев.

„Получаваме сигнали, че имаме различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на Договора за приятелство и добросъседство. Това е достатъчно убедително напомняне, че не сме в състояние да говорим за постигнати сериозни резултати. Притеснен съм не само защото всяка крачка напред е нещо положително, не толкова за самия договор, колкото за отношенията между хората от двете държави. Притеснен съм и защото едно от решенията на комисията беше с очаквания за по-интензивна работа, в която да постигнем определени резултати до края на годината: около разговорите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание“, посочи проф. Димитров.

По думите му работата по нито един от тези въпроси не е завършила.

„Това е извън нашите възможности, опитахме да направим каквото можем, сега нещата се пренасят на политическо ниво. Предложихме да опитаме още една среща през декември, но колегите от Република Северна Македония имат свои основания да откажат. Те направиха предложение да направим голяма пауза в нашите контакти, някъде до месец май“, обяви още професор Ангел Димитров.

Проф. Димитров съобщи, че някои от колегите му от Северна Македония открито отхвърлят формулировката „обща история“, която е заложена дори в Договора за приятелство и добросъседство. Той посочи още, че докато българите дават конкретни бележки, то съседите имат абстрактно-максималистични изисквания.

Във връзка с работата по учебниците в Република България и Република Северна Македония професор Димитров посочи, че работата не е приключила и не се очаква скоро това да се случи. Той каза още, че в исканията на Северна Македония вижда и елемент на свръхпретенциозност.

„Защото не може, когато не си представил същите изисквания към собствените си учебници, да настояваш, че другата страна трябва да се съобрази с това. Имаше само една – две по-конкретни бележки, главно върху периода на Османското владичество, а не толкова към Средновековието. Ние ще кажем, че и за Средновековието, и за учебниците сме постигнали резултат, когато завърши цялостният преглед на бележките и от двете страни, а това няма да се случи скоро. Ако все пак постигнем някакви решения, същинският резултат ще бъде, когато видим действително промяна в подхода на съответното министерство в едната или другата страна и учебници, в които се вижда промяна в интерпретацията на миналото“, добави професор Ангел Димитров.

От своя страна македонският му колега Драги Георгиев потвърди, че продължава да нараства неразбирателството между страните по отношение на историята.

„Смятам, че Гоце Делчев трябва да го празнуваме заедно“, заяви той.

Съпредседателят от македонска страна, коментира още, че има сериозни раздвоения около тълкуването на личности от историята, която се съдържа в двете истории. Той отбеляза, че са завършили препоръките си към българските учебници и са започнали да разглеждат нашите препоръки към техните учебници.

Георгиев коментира, че не могат да се съобразят с исканията на премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, които са поискали до края на тази година да бъдат изчистени различията в историите ни. Той заяви, че те не зависят от тях и подчерта, че искат срещите им да бъдат прекъснати за няколко месеца, тъй като предстоят избори в страната (предсрочните парламентарни избори са насрочени за 12 април 2020 г. – бел. ред.). Но комуникацията да продължи по електронен път. Той добави, че приемането на страната им в ЕС не зависи единствено и само от работата на тази комисия и призова да бъдат оставени да работят на спокойствие.

Драги Георгиев каза, че не е съгласен с твърдението, че всички българи са положително настроени към Северна Македония и процесите, които се случват там. По думите му позицията на България предизвика негативни чувства в РС Македония и София поддържа Скопие, но не е напълно искрена със Северна Македния.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!