Със 124 гласа против народните представители отхвърлиха внесения от БСП вот на недоверие към правителството на тема корупция. За гласуваха 102-ма депутати, а 11 се въздържаха. Така и петият вот на недоверие към кабинета Борисов 3 отива в историята като неуспешен.

Гласуването в пленарна зала отново премина под възгласите оставка от протестиращите, които за втори пореден ден се събрана пред сградата на Народното събрание.

За свалянето на кабинета гласуваха единствено депутатите от „БСП за България“, които са вносители на вота, както и колегите им ДПС, въпреки че от движението не подкрепиха мотивите официално по време на вчерашните двучасови обсъждания. Те обаче събраха едва 102 гласа.

С консолидираните усилия управляващото мнозинство от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ лесно успя да събере необходимия минимум от 121 народни представители, за да запази целостта на кабинета. „Против” гласуваха 124.

От ГЕРБ 94 депутата бяха против, а от ОП  – 21. БСП подкрепиха естествено вота на недоверие, като гласуваха 77 „за“. ДПС също го подкрепи – с 24 гласа „за“. От „Воля“ 1 депутат се противопостави, а 11 се въздържаха. От независимите 1 подкрепи вота, а 8 бяха „против“.

Темата отново беше свързана с корупцията, както и при първия опит на левицата, а съгласно правилника през следващите 6 месеца вот на недоверие за същата тема не може да се провежда.

Няма никакъв мотив от провеждането на предсрочни избори, но ще има промени в правителството. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, след гласуването в пленарна зала.

„Вотът не мина, но не заради особености на парламентарната аритметика, а защото такава е политическата логика. Няма никакъв мотив, нито полза от организация на предсрочни избори два месеца по-рано, посред зима“, каза Дончев „.

По думите му правителството има да свърши още много работа, като основната задача е  справяне със здравните, социалните и икономическите последици от епидемията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!