Китайски разработчик на изкуствен интелект, на технология за обогатена реалност и на приложения и игри откри нов фокус в технологиите по време на пандемията от новия коронавирус, посочват от Ройтерс.

В отговор на избухването на COVID-19 в края на 2019 г. базираната в Ханчжоу компания Rokid Inc разработи чифт очила с обогатена реалност, за да помогне за проследяването на наличие на симптоми. Вицепрезидентът на Рокид Xиън Гуен казва, че търсенето на очилата, които са били разработени само за две седмици, е нараснало, след като компанията е продала около 1000 чифта на различни правителства, индустриални паркове и училища.

„Освен фиксирано измерване на температурата, лесно преносимите очила T1 могат да осигурят  проверяване на температурата, което да става от разстояние и бързо, което в настоящата ситуация би било от голяма полза“, казва Гуен.

Очилата са снабдени с инфрачервен сензор и камера, като така позволяват на потребителя да „вижда“ температурите на хората.

Компанията посочва, че в момента модернизира очилата T1, за да могат едновременно да отчитат температурата на голям брой хора, за да могат да се използват на места като молове и летища.

Новият коронавирус, открит за първи път в Ухан, столицата на централната китайска провинция Хубей, досега е убил повече от 4600 души и е заразил близо 83 000 в континентален Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!