Изборите са след три месеца, а истинският политически дебат в българския парламент липсва. Това, което не е спирало, обаче, са гротеските изпълнения. Явно поради липса на воля за решаване на сериозните проблеми, насред една от най-големите икономически и здравни кризи в последните десетилетия, народните избраници решиха да отделят ценно (буквално и преносно) парламентарно време за разискване на една буква.

Поводът дойде след аматьорския опит на музиканта-политик Калин Вельов да „разсмее” залата. Той се опита словесно да „удари” опонентите БСП и ДПС като направи препратка към своя опит в шоубизнеса.

„Ние музикантите, които записваме в студио, ако сте забелязали, имаме черни, кръгли мрежички пред микрофоните, които спират компресията. Това са букви, които изхвърлят много въздух. За съжаление при пандемична обстановка това предизвиква изхвърляне на слюнки и е опасно за здравето. Обикновено думи, които съдържат „П“ и които биха били скандирани на срещи като „БСП“ и „ДПС“ са опасни за здравето“, каза Вельов.

Уж интересната метафора не беше оригинална, но предизвика умилителни реакции от страна на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и разсея и без това сивия дневен ред. Но Караянчева не си даде сметка, че олицетворява най-добре в последно време именно буквата „П”.

В политиката късата памет и грешките се наказват жестоко, защото враговете дебнат отвсякъде. В случая „ответният удар” дойде след минути – от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Абревиатурата ПКП влиза ли в категорията опасни за здравето думи?”, репликира той.

Ответната реакция беше като студен душ.

„Това беше толкова грозно“, едва заяви Караянчева.

Всъщност „ПКП“ е съкращение от нецензурните думи на грозното определение проста кърджалийка п…., за което се твърди, че е дадено от премиера Бойко Борисов, става ясно от запис.

След тази „ода” е редно да се замислим за какво всъщност служи българският парламент, в който отскоро беше ограничен и достъпът до журналисти с оправданието с нуждата от социална дистанция.

Дали от най-висша държавна трибуна той не се превърна в селска кръчма, в която най-важното е кой кого ще надприказва и какво по-звучно определение ще даде. Дали подобно запълване на времето, заслужава 3 пъти по-големи заплати от средната за страната? Или специално внимание при инцидент с транспортиране с хеликоптер (при липса на медицински такъв за цялата страна)?

Но има и добра новина – изборите са само след 3 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!