Депутатите избраха зам.-финансовия министър Кирил Ананиев за министър на здравеопазването. От 206 народни представители, участвали в гласуването 121 са гласували „за”, а 85 са били „против”.

До вота се стигна, след като досегашният министър професор Николай Петров напусна поста след излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По това време проф. Петров е шеф на ВМА, а сключените договори са за близо 1,2 млн. лева. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

Днес по време на гласуването в Народното събрание избухна скандал между управляващи и опозиция. Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че премиерът Бойко Борисов се крие от депутатите.

„Защо посочихте Николай Петров за министър, след като знаехте за проверките на Сметната палата. Ето още един елемент на лицето на ГЕРБ. За вас, колеги, конфликтът на интереси, облагодетелстването от власт, нямат никакво значение”, обяви Нинова от парламентарната трибуна.

Тя допълни, че премиерът Борисов системно нарушава Конституцията и законите на страната, тъй като нов министър би трябвало да се представи от министър-председателя, който дори не бил в залата.

Междувременно председателят на парламента Димитър Главчев заяви, че може да отстрани лидера на БСП Корнелия Нинова от повече от едно заседанието въз основа на правилника на НС, заради обида срещу народен представител, министерски съвет, президент, вицепрезидент и др.

Той добави, че ще изгледа първо записите на заседанието и тогава ще реши дали да предприеме тази мярка.

Думите на Нинова не останаха без отговор от управляващите.

„Да наричате премиера страхливец е смехотворно, вие не можете да дисциплинирате депутатите си, които обиждат българските граждани”, заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор, визирайки Иво Христов и изказването му, че „80% от българите са дебили”.

„Когато имате страх във вашата парламентарна група да взимате ясни политически решения за това дали един народен представител обижда българските граждани, това е страх. Когато вие толерирате ваши кандидати за народни представители в студиото да се отнасят с неуважение към хората, които са репресирани то комунизма, това е страх. Не можете да вземете никакво ясно, аргументирано, политическо решение, за да се разграничавате от тези неща”, коментира от Цветанов.

Той дори си позволи да определи Иво Христов като антиевропеец, както и партията му.

„Вие самите и вашата ПГ искате да излезем от ЕС”, заяви Цветанов.

Що се отнася до новият министър на здравеопазването, досега Ананиев беше заместник-министър на финансите. Той беше и служебен министър на финансите в служебния кабинет на Огнян Герджиков. От години е в управата на Националната здравноосигурителна каса, а сега оглавява Надзорния съвет на касата.

Роден е 1955г., а в Министерството на финансите работи от 1980 г. , където е преминал през всички експертни длъжности.

Проблемите в сферата на здравеопазването не са му чужди, защото от години е в управата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В Момента е начело на Надзорния съвет на НЗОК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук