Мартин Шулц

Лидерът на германската социалдемократическа партия Мартин Шулц потвърди, че ще е новият външен министър на федералната република. Поемайки поста, той се отказва от председателското място на лявоцентристите.

За наследник на Шулц като председател на партията се спряга името на Андреа Налес. Тя е лидер на парламентарната група на лявоцентристите и бивш министър на труда. 47 годишната Налес може да стане първата жена на лидерския пост в партията за близо 155-годишната й история.

По-рано Мартин Шулц увери, че ще се бори за нова посока за ЕС. Германия отново ще заеме активна и лидерска роля в Брюксел, добави бившият председател на ЕП.

Тепърва обаче споразумението, постигнато в сряда с Консерваторите на канцлера Ангела Меркел трябва да бъде гласувано на вътрешен референдум от 460-те хиляди членове на социалдемократите.

Лявоцентристите, наброяващи над 463 хиляди души, ще гласуват от 20 февруари до 2 март дали да бъде подкрепено коалиционното споразумение, но нагласите вън и вътре в партията са положителни.

Резултатите се очаква да бъдат оповестени на 4 март, а страната да има работещо правителство до Великден.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук