Огнян Минчев
Доц. Огнян Минчев

В условията на управление на настоящото правителство България се връща на позициите на своята евро-атлантическа принадлежност, което – от ценностна гледна точка, е важно. Но нека не спираме само дотук, за да не даваме възможност на тези, които обслужват руските интереси, да говорят, че ние удовлетворяваме чужди интереси и се подчиняваме на чужди внушения.“

Това коментира пред БНР доц. Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания.

Подкрепата на България за Украйна и заемането на категорична атлантическа позиция е в пряко съзвучие с българските национални интереси, каза той и припомни, че миналото показва – България е силна, когато има ясна принадлежност към определена рамка за сигурност.

Колебливата политика на щрауса, която свързани с руските интереси политически сили и фигури водят в България, доведе до това, че България изглежда като странна птица в центъра на Балканите. Когато всички страни от Източна Европа разбират, че руската агресия спрямо Украйна е заявка за по-нататъшна имперска експанзия на Москва към Европа, амбиция за възстановяване на контрола върху Централна и Източна Европа, единствена България крие главата си в пясъка и навсякъде имаме пропагандни рупори, които говорят небивалици“, заяви Огнян Минчев.

Политологът посочи, че в момента в Европа се осъществява бързо преструктуриране на геополитическата ситуация: „Динамично се оформят нови центрове около Полша, Румъния, Украйна, Турция, Прибалтика. България не може да защити себе си, ако си крие главата в пясъка“, каза той.

По думите му не само „Възраждане“ е проруска партия у нас. Тя просто е най-арогантният пример:

„Българските служби за сигурност са пробити от множество представители, които работят за руските имперски интереси. Българските медии са овладени в значителна степен от рупори, които непрекъснато лансират пропагандни тези“, заключи доц. Минчев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук