метеорит

Огромен метеор е експлодирал в орбитата на земята през декември, съобщава НАСА. Взривът е бил вторият най-голям в последните 30 години и най-сериозният след този над Челябинск, Русия преди шест години.

Случаят обаче е останал незабелязан до днес, тъй като е станал над Берингово море в Русия. Енергията, освободена при взрива на космическото тяло, е била десет пъти по-голяма от тази, изпусната при аварията в атомната централа Фукушима.

Експерт от НАСА разкри, че толкова голям метеор навлиза в орбитата на Земята само два или три пъти на всеки сто години. Метеоритът е бил дълъг няколко метра, движел се е с 32 километра в секунда и е експлодирал на 25 километра над земната повърхност, освобождавайки 173 килотона енергия. Взривът е бил уловен първо от противовъздушната защита на САЩ, след което военновъздушните сили на страната са съобщили на НАСА.

На 15 февруари 2013 година в околностите на Челябинск, в атмосферата избухна голям метеорит, а останки от него паднаха в замръзнало езеро. Ударната вълна причини наранявания на 1 200 души и материални щети. Челябинският метеорит вероятно е бил с малко по-голям размер оа този, избухнал над Берингово море.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук