Великобритания - връщане в ЕС- протест
Снимка: Facebook

Хиляди протестиращи преминаха през централната част на Лондон вчера с призив Обединеното кралство да се върне обратно към ЕС, предаде „Гардиън“.

На националното шествие за присъединяване в събота големи тълпи от хора преминаха от Парк Лейн до площада пред Парламента. Участници в шествието от цяла Великобритания пътуваха с часове, за да присъстват.

Последната спирка на шествието – градината на Парламентарния площад – беше изпълнена със синьо и жълто, а поддръжниците развяваха знамена на ЕС и носеха плакати.

На някои от плакатите пишеше: „Брекзит никога нямаше да се получи“, „За по-ниски сметки #присъединете се към ЕС“.

„Чувстваме много силно, че ситуацията, в която се намираме сега, може да се проследи директно до референдума от 2016 г., който уж беше консултативен референдум“, казва Ники Аджибейд, 60-годишна учителка от Уорикшър, участваща в шествието заедно със сестра си.

„Това не беше резултат със свръхмнозинство. 52 на 48 процента не е нещо, с което можеш просто да преобърнеш цялата страна. Вижте къде сме шест години по-късно. Така че много силно чувстваме, че трябва да се състави разумно правителство, да се проведат общи избори сега, защото тези хора се карат като плъхове в чувал.“

На въпрос за потенциалната възможност Борис Джонсън да се кандидатира отново за министър-председател, Аджибейд отговори: „Ако те си мислят, че Борис Джонсън е отговорът, те не са разбрали въпроса, хайде, това е просто смешно“.

„Това е обида за нацията. Това е истинска обида за британския народ дори да се споменава името му като възможен кандидат“.

„Не се притеснявам от идването на Борис Джонсън. Мисля, че това би било абсолютно брилянтно, защото тогава той ще бъде последният пирон в ковчега на торите“.

„Това е национален позор, международен посмешище, в това ни превърнаха.“

Протестиращите освиркаха, снимки на личности, гласували за напускането, като Джонсън, Прити Пател и Найджъл Фараж.

Оливър Джаксън, 26-годишен работник в склад от Дорсет, заяви, че е важно политиците да се вслушат в тези, които искат да се присъединят отново към ЕС.

Той каза: „Трябва да се чуе гласът ни. И особено по време на целия този хаос, не можем да позволим това да бъде пропуснато. Честно казано, най-добрият начин Обединеното кралство да се върне в правия път е да се присъедини отново, най-малкото, към единния пазар, а след това и към ЕС“.

„Брекзит е бавната смърт, която от години обезкървява Обединеното кралство“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук