избори ЦИК

В избирателните списъци на територията на страната фигурират 6 594 593-ма избиратели, показват данните на ГД ГРАО.

Секциите с видеонаблюдение са 11 608. След приключване на гласуването в утрешния ден от тях трябва да има излъчване и заснемане при преброяването на бюлетините.

Списъка с номерата на секциите и адресите им е публикуван на сайта на ЦИК.

Данните на НСИ от преброяването на населението през 2021 показват, че населението на страната е 6 519 789 души към 7 септември 2021 г.

ЦИК препоръча членовете на СИК да броят първо хартиените бюлетини

Членовете на комисии да започнат първо с броенето на хартиените бюлетини и едва тогава да продължат с тези от машините. Такава препоръка направи говорителят на ЦИК Росица Матева в ефира на NOVA.

Причината за това било, че при вотът на хартия е възможно да има недействителни гласове, за разлика от бележката, която излиза от машините.

Матева подчерта, че не само сградите на местата за гласуване, но и периметрите около тях, ще бъдат под строга охрана през днешния ден. В секциите днес се тестват машините, а помещенията се запечатват.

Сигналите за взривни устройства от понеделник и вторник са хибридна атака

Охраната на изборите вече е поета, заяви директорът на дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП комисар Владимир Димитров в NOVA.

Довечера изборните помещения ще бъдат запечатани, охраняват се от МВР , служители на ведомството охраняват и транспортирането на изборните документи, обясни той. До момента няма сигнали за опити да се хакне системата за видеонаблюдение в деня на вота. Тя се поддържа от “Информационно обслужване“, защитена е, предприети са всички необходими мерки, посочи комисар Димитров.

По отношение на заплахите за взривни устройства в учебни заведения от понеделник и вторник стигнахме до извода, че става въпрос за хибридни атаки от държави извън ЕС. Тези заплахи на практика са безпочвени, фалшиви, подчерта директорът на „Киберпрестъпност“.

Той предположи, че е възможна връзка между вота у нас и серията от сигнали за взривни устройства, като целта е да се всее страх у населението.

Директорът на „Киберсигурност“ разясни, че вече има алгоритъм как да се процедира, ако утре отново има бомбени заплахи. Разписаното в него цели да се преустанови безсмисленото изпразване на училища. В протокола се констатира, че сгради, които вече се охраняват, и са обследвани, дори да се получи сигнал, е ясно, че е безпочвен, разясни експертът.

Димитров отбеляза, че отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП вече е дирекция и предстои увеличаване на състава.

Още новини от деня – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук