винетка, ТОЛ полиция
Жители на селото са пътували без стикер до столицата

По Северната скоростна тангента на столицата ще се шофира без винетка. Новината обяви лично премиерът Бойко Борисов.

Темата бе обсъдена на среща в Министерски съвет, в която освен премиера, участие взеха председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов, регионалният министър Петя Аврамова, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на финансите Владислав Горанов.

„Нищо няма да се променя от това, което е било миналата година, разпоредил съм на министерството и на АПИ.Да си преправят плановете и така, както досега са отчитали винетната система, така и да продължат“, каза премиерът на пресконференция в Министерски съвет.

Министър-председателят заяви, че при взимането на решението не е взет предвид принципът „който кара повече, плаща повече“, както и не е отчитана логиката, че Северната тангента е част от републиканската пътна мрежа.

Независимо от логиката, независимо от принципа, че който кара повече, плаща повече, независимо от това, че едно е да чистиш и поддържаш две платна, какъвто беше по времето на социализма и управлението на БСП околовръстният път – това беше много скоро – друго е да поддържаш 12 платна. Благодарение на това, че приходните агенции, службите, прокуратурата работиха много добре през миналата година, имаме рекордни приходи в бюджета. Смисълът на това да правим Южна дъга, Северна тангента, Западна дъга и какво ли още не, е бил винаги в услуга на гражданите – да пътуват по-бързо, по-безопасно и по-лесно, каза министър-председателят Борисов.

Според Борисов, както Южната дъга на Околовръстното шосе влиза в рамките на София, така е и за Северната тангента.

„Тя е правена, за да им е по-удобно на хората“, категоричен бе премиерът. „Така че съм разпоредил да си преправят плановете и съответно, както са отчитали досега винетната система, така да продължи и през 2019 г.“, допълни още той.

Решението, взето на срещата при премиера идва само няколко часа след като членът на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов каза в телевизионно интервю, че пътната агенция няма да отстъпи от искането си за използването на Северната скоростна тангента на София да се плащат винетки.

Припомняме, че разговорите по темата започнаха след като граждани се възпротивиха срещу поставянето на знаци за винетка по Северната тангента и Северната дъга на околовръстното на София.

При среща между Столична община и ръководството на АПИ бе решено за околовръстното винетки да няма, но не се постигна съгласие относно Северната тангента, за която всеки настояваше на своето. Така след намесата на премиера въпросът бе решен в полза на исканията на Столична община.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук